Victoza® (liraglutide) voor behandeling van diabetes type 2 geregistreerd in Europa

Victoza - LiraglutideNovo Nordisk kondigde vandaag aan dat de Europese Commissie registratie verleend heeft voor Victoza® voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij volwassenen. De registratie betreft alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

Victoza® is de merknaam die in Europa is goedgekeurd voor liraglutide, de eerste eenmaaldaagse, humane, Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog, ontwikkeld voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. De registratie betreft:

  • combinatiebehandeling met metformine of een sulfonylureumderivaat bij patiënten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt bij maximaal verdraagbare doseringen van monotherapie met metformine of een sulfonylureumderivaat en
  • combinatiebehandeling met metformine en een sulfonylureumderivaat of metformine en thiazolidinedion bij patiënten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt met tweevoudige combinatietherapie.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor Novo Nordisk in het behandelen van diabetes type 2” zegt Mads Krogsgaard Thomsen, Executive Vice President en Chief Science Officer van Novo Nordisk. “Klinische studies met ruim 4500 mensen met diabetes type 2 toonden aan dat Victoza® de bloedglucose significant verlaagt en leidt tot gewichtsafname, met daarbij een laag risico op hypoglykemie. Op basis van deze gegevens zijn wij ervan overtuigd dat Victoza® een waardevolle nieuwe behandeloptie is voor mensen met diabetes type 2.”

Novo Nordisk zal Victoza® deze zomer in Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken introduceren. Andere Europese landen zullen in de tweede helft van 2009 en in 2010 volgen.

De registratie in Europa heeft geen invloed op de verwachtingen voor de financiële resultaten van Novo Nordisk voor 2009. Novo Nordisk zal op 6 augustus 2009 een update geven van de verwachte financiële resultaten van het bedrijf voor het jaar 2009. Tegelijkertijd zullen de financiële resultaten voor de eerste helft van het jaar gepubliceerd worden.

Over Victoza®
Victoza® is de eerste eenmaaldaagse, humane Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog die ontwikkeld is voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Victoza® stimuleert de afgifte van insuline voornamelijk bij hoge bloedglucosewaarden. Gewichtsverlies wordt toegeschreven aan het feit dat Victoza® de maagontlediging vertraagt en een verzadigd gevoel na de maaltijd geeft. Victoza® wordt op een natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en wordt niet renaal uitgescheiden.

In het klinische ontwikkelingsprogramma, dat werd uitgevoerd bij meer dan 4500 patiënten, bleek Victoza® een gunstig benefit-risk profiel te hebben. Het werd vergeleken met veelgebruikte diabetes geneesmiddelen zoals een sulphonylureum, thiazolidinedion, insuline glargine en exenatide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.