Onrust over Lantus-insuline

lantusEr is meer onderzoek nodig naar Lantus (merknaam voor de stof insuline glargine). Want mogelijk hebben mensen met diabetes type 2 die alleen Lantus gebruiken daarmee meer kans op kanker. Dat blijkt uit publicaties in het vakblad Diabetologia. De betreffende onderzoeken spreken elkaar echter tegen en zijn onvolledig, waardoor er geen doorslaggevend bewijs is.

Eind juni verschenen de resultaten van vier studies in het vakblad Diabetologia. Uit enkele ervan bleek een mogelijk iets verhoogd risico op kanker, bijvoorbeeld borstkanker bij oudere vrouwen met diabetes type 2 die alléén Lantus gebruiken. Het gaat om ongeveer per jaar één extra geval van kanker per honderd gebruikers. Uit andere studies weer niet.

Onderzoekers en deskundigen zijn het erover eens dat er nog geen sluitend bewijs is dat Lantus de kans op kanker vergroot, maar dat verder onderzoek nodig is. Dat zal ook gebeuren. De nu gepubliceerde studies hebben namelijk beperkingen. Het gaat overigens niet om andere soorten insuline. Het is ook niet bekeken voor mensen met diabetes type 1.

De EASD (European Association for the Study of Diabetes) benadrukt dat Lantus geen kanker veroorzaakt. Wel is het misschien zo dat het bestaande kanker beïnvloedt doordat bijvoorbeeld cellen sneller gaan groeien. Het is bovendien al langer bekend dat mensen met diabetes type 2 hoe dan ook een iets grotere kans hebben op kanker dan mensen zonder diabetes.

Gebruikt u Lantus? Stop daar niet zomaar mee. Overleg eerst met uw arts om de voor- en nadelen af te wegen. Voor veel mensen zijn de voordelen van deze insuline veel groter dan de mogelijke nadelen.

Gebruikt u alleen Lantus, hebt u zelf kanker of, voor vrouwen, komt in uw familie borstkanker voor? Dan kan het verstandig zijn om in overleg met uw arts te kiezen voor een andere soort insuline, totdat nader onderzoek meer duidelijkheid geeft over het mogelijke risico van Lantus. In het najaar worden meer resultaten verwacht.

Over Lantus
Insuline glargine, bekend onder de merknaam Lantus, is een van de nieuwe vormen van insuline: de zogeheten insuline-analogen. Insuline glargine lijkt erg op de insuline die een mens zelf aanmaakt, en verlaagt de bloedsuikerspiegel op precies dezelfde manier. Voordat Lantus op de markt kwam, in 2000, zijn alle voorgeschreven strenge veiligheidscontroles uitgevoerd. De fabrikant van Lantus is Sanofi-Aventis.
[Diabetes Fonds, informatie en standpunt van de EASD]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.