Namaak insulinenaalden in Nederland van de markt gehaald

De namaak insulinenaalden die in het eerste kwartaal van dit jaar op de Nederlandse markt terecht zijn gekomen, zijn na een intensieve terughaalactie van de markt gehaald. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakte op 20 juni jongstleden bekend dat er naar schatting 300 doosjes namaak insulinenaalden nog in het bezit waren van diabetespatiënten, ondanks eerdere terugroepacties.

Toen Mediq Direct Diabetes eind maart de eerste klachten over het gebruiksgemak van de namaak insulinenaalden binnen kreeg, is het direct gestopt met het uitleveren aan zijn klanten. Navraag leerde dat enkele dagen voordat de klachten binnen waren gekomen in het Verenigd Koninkrijk namaak insulinenaalden waren aangetroffen. Het bleek bij Mediq Direct Diabetes om dezelfde partij te gaan. Direct zijn alle klanten telefonisch of schriftelijk benaderd met het verzoek om de naalden weg te gooien dan wel terug te sturen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde op 20 juni dat nog 300 doosjes met namaak insulinenaalden (100 stuks per doosje) niet terecht waren. Het betreft Novofine® naalden 31G 0.25 mm x 6 mm (Novo Nordisk Ltd) met batchnummer 08J02S, vervaldatum 08/2013.

De afgelopen week heeft Mediq Direct Diabetes wederom telefonisch contact gezocht met alle klanten die de namaaknaalden tussen half februari en eind maart 2009 hadden ontvangen. Klanten waarmee geen telefonisch contact kon worden gelegd zijn persoonlijk bezocht. Van het merendeel van de naalden is door klanten bevestigd dat ze zijn weggegooid en het resterende deel is inmiddels in bezit van Mediq Direct Diabetes. De kans dat de namaaknaalden nu toch nog gebruikt zullen worden is daarmee tot een minimum beperkt. Voor zover bekend hebben de namaak naalden geen gezondheidsklachten veroorzaakt.

Controles verder aangescherpt
Mediq Direct Diabetes heeft zijn procedures aangescherpt om de verspreiding van nagemaakte medische middelen in de toekomst te voorkomen. Daarbij zullen we er bij productrecalls in de toekomst op toezien dat de bewuste goederen worden geretourneerd. Ook zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het vervolg onverwijld worden ingelicht. Op dit moment onderzoekt Mediq samen met de branchevereniging voor distributiebedrijven van medische technologie of – middelen hoe namaakproducten het beste van de markt geweerd kunnen worden.
[Persbericht Mediq Direct]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.