Diabetesorganisaties roepen op tot transparantie rondom Zyprexa

ZyprexaGisteren besteedde het tv-programma Netwerk aandacht aan het medicijn Zyprexa en de relatie met het krijgen van diabetes. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) roept betrokken partijen op tot open informatie-uitwisseling over het gebruik en de bijwerkingen van het middel.

Het is al langer bekend dat Zyprexa en andere zogeheten ‘antipsychotica’ de kans vergroten op diabetes. De NDF is in het algemeen van mening dat producenten de plicht hebben om patiënten en behandelaars duidelijk, juist en compleet te informeren. De NDF vraagt behandelaren om richting patiënten transparantie te verschaffen over het medicijn en meer stil te staan bij het risico op diabetes ten aanzien van antipsychotica. Zeker bij mensen die er mogelijk extra gevoelig voor zijn door bijvoorbeeld overgewicht. Het risico is wel bekend, maar wordt vaak als het ‘mindere’ probleem gezien vergeleken bij de psychische aandoeningen die behandeld moeten worden. Voorschrijvende artsen kunnen bij het informeren over bijwerkingen gebruik maken van de ADA standaard, zoals gepubliceerd in Diabetes Care, Volume 27, Number 2, February 2004, pag. 596-601.

Advies aan mensen die Zyprexa of andere antipsychotica gebruiken: stop niet zelf met uw medicijnen! Als u zich ongerust maakt, overleg dan met uw huisarts, internist of psychiater.
[Diabetes Federatie Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.