Activiteit hersenen verandert door Type 1 diabetes

Bij mensen met diabetes type 1 blijkt de communicatie tussen verschillende hersengebieden anders te verlopen dan bij leeftijdgenoten zonder diabetes. Ook is er sprake van vertraagde informatieverwerking bij deze groep. Dit concluderen onderzoekers van het Diabetes Centrum VU medisch centrum te Amsterdam. Het onderzoek is gesubsidieerd door Diabetes Fonds Nederland.

De onderzoekers van het Diabetes Centrum VUmc onderzochten de hersenactiviteit en het cognitieve functioneren van diabetes type 1 patiënten met behulp van een MagnetoEncefalogram (MEG). Een MEG meet de activiteit van de hersenen door het meten van de magnetische velden aan de buitenkant van het hoofd die het gevolg zijn van de elektrische stromen binnen de hersencellen. In dit onderzoek werden diabetes type 1 patiënten zonder enige complicaties vergeleken met diabetes type 1 patiënten met schade van het netvlies (proliferatieve retinopathie) en gezonde controle deelnemers.

Uit het onderzoek blijkt dat er in de hersenen van diabetespatiënten met retinopathie een veranderd patroon van communicatie plaatsvindt. De hersenen van patiënten zonder complicaties vertonen nagenoeg hetzelfde patroon als de hersenen van gezonde deelnemers. Bij beide patiëntgroepen blijkt echter dat de verwerking van nieuw aangeboden informatie in de hersenen langzamer verloopt dan bij gezonde mensen. Deze veranderingen zijn meer uitgesproken bij patiënten met retinopathie. Overigens functioneren de diabetespatiënten normaal en zijn de gevonden afwijkingen vooralsnog zonder klinische gevolgen.

De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat schade aan de kleine bloedvaatjes als gevolg van diabetes mogelijkerwijs niet alleen het functioneren van ogen en nieren kan bemoeilijken maar ook van de hersenen. Momenteel loopt verder onderzoek naar het verband tussen de gevonden veranderingen in het cognitief functioneren en de hersenactiviteit en de structuur van de hersenen in deze patiënten.
[VUMC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.