Preventie blindheid door suikerziekte dichterbij

Onderzoekster ontdekt dat twee eiwitten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van rethinopatie. Een combinatie van medicijnen kan dit proces mogelijk remmen.
Retinopathie is een complicatie die bij diabetes kan optreden en die uiteindelijk tot blindheid leidt. Door de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk goed te reguleren, kan de kans op de aandoening verminderd worden. Dit is echter een moeizaam proces.

Nieuwe methoden
Franziska vom Hagen van het Universitair Medisch Centrum Groningen ging daarom op zoek naar nieuwe methoden om de aandoening te voorkomen. Het onderzoek werpt nieuw licht op de oorzaken van retinopathie.

Eiwitten
Uit haar onderzoek blijkt dat de eiwitten vascular endothelial growth factor (VEGF) en angiopoietine-2 (Ang2) een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Ze zorgen voor het ontstaan en de verdere groei van de nieuwe bloedvaten in het netvlies, die tot blindheid voeren.

Combinatie van medicijnen
Door een combinatie van anti-angiogene en anti-inflammatoire medicijnen toe te dienen, zou dit proces wellicht beteugeld kunnen worden, zegt Vom Hagen. Hiermee is de preventie van blindheid door suikerziekte een stap dichterbij gekomen. Voordat de eerste patiënten behandeld kunnen worden, moet er echter nog veel onderzoek worden verricht.
[RUG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.