Niertransplantatieresultaten gelijk met of zonder diabetes

Diabetes beïnvloedt de overlevingskansen van niergetransplanteerde patiënten niet, is de uitkomst van een onderzoek in een Zuid-Koreaans ziekenhuis. Ook de kans op afstoting is vergelijkbaar. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het wereldwijde nefrologiecongres dat afgelopen week plaatsvond in Milaan.

Dr. Young Ki Son van het Bong Seng Memorial ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse stad Pusan vergeleek het percentage getransplanteerde nierpatiënten met en zonder diabetes, dat tien jaar na de transplantatie nog in leven was. Hij keek ook naar de overleving van de getransplanteerde nieren. In totaal ging het om 425 patiënten, van wie er 70 diabetes hadden.

Vijf jaar na de transplantatie in het Koreaanse ziekenhuis waren alle diabetici nog in leven en functioneerden hun nieuwe nieren nog. Van de patiënten zonder diabetes was op dat moment een enkeling overleden en nog een klein aantal had de nier verloren, maar de verschillen waren niet significant. Tien jaar na de transplantatie leefde negen op de tien patiënten nog, ongeacht of ze diabetes hadden. Ook het percentage nog functionerende nieren was vergelijkbaar: iets minder dan 80 procent in beide groepen.

Young Ki Son heeft niet gekeken naar andere gegevens, zoals bijkomende aandoeningen. Ook zijn er geen patiënten die zowel een nier als een pancreas getransplanteerd hadden gekregen, in het onderzoek meegenomen.
[NierNieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.