Diabetesnieuws

Van 5 tot 9 juni vond in de Verenigde Staten (VS) een belangrijk internationaal diabetescongres van de American Diabetes Association (ADA) plaats. Fred Storms, de medisch adviseur van Diabetesvereniging Nederland (DVN), was daarbij aanwezig en heeft de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij gezet.

Avandia en hartproblemen
Goed nieuws voor mensen met diabetes type 2 die het middel het middel Avandia (werkzame stof rosiglitazon) slikken. Lange tijd was er onrust omdat het middel de kans op hartproblemen zou vergroten. Tijdens het ADA zijn de resultaten van de RECORD-studie, een studie die al een aantal jaar loopt, bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat er geen verschillen zijn in de kans op hartproblemen vergeleken met andere middelen die bij diabetes type 2 worden voorgeschreven. Als u het middel slikt, hoeft u dus niet in paniek te raken.

Gunstige resultaten darmhormonen
Verder was er ook veel nieuws over de GLP1-darmhormonen. Die hormonen zorgen voor een betere verwerking van glucose en worden aan mensen met diabetes type 2 voorgeschreven als andere middelen niet meer helpen. Uit onderzoek bleek dat de nieuwe vorm van Exenatide, die maar een keer per week geïnjecteerd hoeft te worden, na twee jaar nog even goed werkt als na een jaar. Van Liraglutide bleek dat bij eenmaal daags een injectie het effect na twee jaar nog even goed is en dat het beter werkt dan het sulfonylureum derivaat glimipiride.

Wegwerppompen
Ander nieuws op gebied van diabetes gaat over de zogenaamde patchpompen. Dit zijn pompen die je na gebruik van een tot drie dagen kunt weggooien en vervangen voor een nieuwe. Meerdere fabrikanten zijn bezig met ontwikkelen van dit soort pompen en verwachten over een á twee jaar met een wegwerppomp op de markt te komen. In de Verenigde Staten is nu sinds twee jaar een wegwerppomp (merknaam Omnipod) op de markt. De populariteit van die pomp neemt toe, vandaar dat nu wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om de pomp in Europa op de markt te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.