Afrikaanse kruidenthee helpt tegen diabetes

Thee met de bladeren van de inheemse Afrikaanse boom asofeyeje lijkt erg goed te werken tegen diabetes, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.

De thee wordt bereid met de gekookte bladeren van de Rauvolfia vomitoria, beter bekend als asofeyeje, in combinatie met bittere sinaasappelen. De boom groeit onder meer in Kameroen, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Liberia, Senegal en Soedan.

Hoofdonderzoekster Joan Iyabo Campbell-Tofte van de Universiteit van Kopenhagen, die ook doceert aan de Universiteit van Nigeria, leerde de thee kennen via familie en vrienden in Afrika. Traditionele genezers gebruiken de bladeren van de boom er al generaties lang als geneesmiddel tegen psychiatrische aandoeningen en artritis.

Uit het onderzoek van Campbell-Tofte blijkt nu ook dat thee van de boom ook het suikerniveau in het bloed regelt en dus een belangrijk middel kan zijn tegen diabetes type 2. De ziekte, ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd, leidt door een gebrek aan insuline tot hoge suikerwaarden in het bloed.

Lange termijn
In de Deense studie dronken 23 diabetespatiënten elke dag enkele koppen thee, terwijl een controlegroep van patiënten een placebo toegediend kreeg. Na vier maanden bleek het suikergehalte in het bloed aanzienlijk gedaald bij de groep die asofeyeje-thee dronk.

Volgens Campbell-Tofte werkt de thee anders dan conventionele geneesmiddelen, omdat het effect op lange termijn bereikt wordt. De onderzoekers vermoeden dat de thee de opname van suiker in de cellen verbetert. Toch is er nog een lange weg te gaan voor een nieuwe behandeling ontwikkeld kan worden op basis van de thee, waarschuwen ze.
[Het Belang van Limburg]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.