LUMC krijgt geld voor onderzoek diabetes

Genezing van diabetes type 1 komt dichterbij dankzij een nieuwe celtherapie. Daarbij worden afweercellen van patiënten buiten het lichaam behandeld en weer teruggeplaatst. Daardoor stopt het ziekteproces. Het Diabetes Fonds heeft het Nederlandse onderzoek onlangs 1,6 miljoen euro toegekend, de hoogste subsidie ooit toegekend door het fonds.

Diabetes type 1 ontstaat door een vergissing van het afweersysteem. Dat vernielt per ongeluk de cellen die insuline aanmaken. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel normaal te houden. Het Diabetes Fonds heeft onlangs een centrum opgericht waarbinnen topexperts samenwerken om een manier te vinden om diabetes type 1 te genezen.

Projectleider dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden: “Het is een vergissing van ons afweersysteem en met de celtherapie die we hebben ontwikkeld, willen we die gaan corrigeren. Ik durf nu voorzichtig over genezing te praten al moeten diabetespatiënten nu niet direct naar hun arts rennen. In de komende vier jaar wordt eerst de veiligheid en vervolgens de mogelijke effectiviteit getest bij proefpersonen. Pas daarna kunnen we onze bevindingen op grotere groepen mensen met type 1 diabetes toepassen.”

De nieuwe therapie
Om de verstoring in het afweersysteem bij te sturen, halen de onderzoekers afweercellen uit het bloed van een patiënt. In het laboratorium worden die cellen gekweekt en ‘behandeld’ met bepaalde stoffen zoals vitamine D3. Dr. Roep: ” We gebruiken dus geen paardenmiddelen die andere cellen kapot maken. Daarnaast zijn het cellen van de patiënt zelf en niet van een donor, wat tal van voordelen heeft.”

Daarnaast bekijken de onderzoekers of niet alleen het afweersysteem de ‘boosdoener’ is bij het ontstaan van diabetes. Mogelijk doen de cellen die insuline produceren daar zelf ook aan mee.

Voor hun studies naar genezing zetten de onderzoekers een nationaal netwerk op voor grotere onderzoeken met proefpersonen met diabetes type 1 in Nederland. Dat is onder andere nodig om de nieuw ontwikkelde therapieën te kunnen testen.
[Diabetes Fonds]

7 antwoorden op “LUMC krijgt geld voor onderzoek diabetes”

 1. Is het niet zo dat als er helemaal geen insuline meer geproduceerd wordt er geen kans op genezing is? dus als men al een paar jaar type 1heeft, of zet de behandeling met o.a. Vit D3 het hele afweersysteem aan tot opnieuw insuline producerende cellen?
  Als dat zo is, kunnen er dan ook meer auto-imuunziektes worden genezen in de toekomst??
  Dat zou toch een droom zijn die voor vele diabetespatienten uitkomt, geweldig!!
  Diabetesfonds laat zo goed zien waar het voor staat en het geld terecht komt waarvoor het is bedoeld!
  M. Wiemer

 2. ik bedoel natuurlijk niet het afweersysteem maar de alvleesklier, het lichaam zelf om de insulineproducerende cellen weer aan het werk te zetten…
  M.Wiemer

 3. Ik ben zelf ook nieuwsgierig naar het antwoord of mensen met meerdere jaren diabetes ook profijt hebben van deze beoogde methode. Weet iemand of deze methodiek ook voor deze groep mensen profijt zal kunnen hebben?

 4. Mijn zoon is er helemaal van overstuur
  de informatie die zo geweldig lijkt voor elke diabetespatient is niet waar zijn arts vind het misleidende informatie het is alleen voor mensen die nog maar net diabetes hebben mijn zoon heeft het al 26 jaar en daar is de terapie niet voor hij is er zelfs depressief van jullie hadden hem al helemaal blij gemaakt

 5. fijn dat er mischien genezing is voor mensen die het net hebben
  ik heb het nu 17 jaar en ik wou even reageren op mevr over haar zoon dat die depresief is geworden??? ik vraag mij af is het niet zo dat u zoon weet wat voor invloed diabetes op het leven heeft? wees blij dat er nu mensen geholpen zouden kunnen worden en dat dit hun wordt bespaard.hij heeft net als ik het al een lange tijd wij hebben er mee moeten leren leven en het is geen drama….

 6. Tuurlijk zou mevrouw haar zoon blij moeten zijn voor anderen, maar HALLO mag hij eerst dit zelf verwerken je betrekt altijd het eerst op je zelf voordat je blij bent voor een ander. Ikzelf ben 29 jaar diabeet, mankeer van alles 10 keer, misschien wel meer, geopereerd aan handen, rug etc.

  Nee hoor ik vind de reactie terecht van die zoon, ikzelf moest ook even slikken, gelukkig kunnen kinderen die het nu krijgen genezen worden, ik weet wat het voor een rotziekte is.
  Saskia

 7. Ik vind de tekst ook misleidend. Veel mensen worden hierdoor op het verkeerde been gezet en dus blij gemaakt met een dode mus. Ik zou het passend vinden als er een regeltje bij gezet zou worden met de inhoud dat het genezing betreft voor mensen is die net diabetes hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.