Elke stap telt in de behandeling van diabetes type 2

Geringe gewichtsafname voor vier op de vijf mensen met diabetes type 2 positief en motiverend
Voor ruim 80% van de mensen met diabetes type 2 is elke kilo die eraan komt, er één te veel. Omgekeerd geeft een gewichtsafname van slechts 2 tot 3 kilo voor vier op de vijf mensen een positieve impuls aan de behandeling. In de behandeling van diabetes type 2 telt elke stap voorwaarts, want op dit moment heeft meer dan de helft geen of op zijn minst niet altijd controle over de behandeling. Voor ruim vier op de tien mensen met diabetes type 2 is het onder controle houden van het gewicht het meest belastend in het dagelijks leven. Niet aankomen is voor velen moeilijk omdat bijna twee derde hypo’s probeert te voorkomen door (extra) te eten en insulinegebruik vaak resulteert in een gewichtstoename. Dit blijkt uit onderzoek van farmabedrijf Novo Nordisk, dat is uitgevoerd door marktonderzoekbureau De Vos & Jansen Healthcare onder vijfhonderd mensen met diabetes type 2. “Uit ons onderzoek blijkt dat de bestaande behandelingen voor veel mensen met diabetes type 2 nog niet optimaal zijn. De behandeling richt zich nog te vaak enkel op een bepaald aspect zonder aandacht voor de multidisciplinaire aard en het individu. Dit sluit aan bij recent onderzoek van de Diabetesvereniging Nederland, waaruit blijkt dat mensen met diabetes type 2 niet de juiste zorg krijgen. Verschillende partijen hebben daarom vandaag gediscussieerd over de verschillen en overeenkomsten in prioriteiten die zorgvragers en zorgverleners stellen aan de behandeling”, aldus Erik Lommerde, algemeen directeur Novo Nordisk B.V.

Hypo’s, spuitangst en gewichtsbeheersing
De discussie ging onder meer over hypo’s, spuitangst en gewichtsbeheersing. Uit het onderzoek blijkt dat hypo’s voor twee derde van de ondervraagden niet het dagelijkse leven beheersen. Toch is bijna de helft van de mensen met diabetes type 2 bang voor hypo’s. Maar liefst twee op de drie proberen een hypo te voorkomen door (extra) te eten, maar de meerderheid ziet dit niet als een echte oplossing. Spuitangst speelt een minder grote rol dan vaak gedacht: slechts een vijfde heeft een spuitfobie. De angst blijkt te verdwijnen naarmate men meer ervaring heeft met het toedienen van een injectie. Ook een goede begeleiding (33%), een lage toedieningfrequentie (31%) en een pijnloze naald (30%) verminderen de angst. Gewichtsbeheersing is een veel groter issue dan het toedienen van een injectie. Een geringe gewichtstoename is al een groot probleem, terwijl een gering gewichtsverlies al als (zeer) positief wordt ervaren. Dit geldt vooral voor mensen met obesitas, mensen onder de 50 jaar en vrouwen. Voor hen geldt: hoe lager het gewicht, hoe beter. Bloedsuikerdaling via een injectie waarmee tegelijkertijd het gewicht afneemt heeft voor een ruime meerderheid een toegevoegde waarde.

Brede aanpak diabetes
Diabetes type 2 is volksziekte nummer 1. Er zijn in totaal 900.000 mensen met diabetes in Nederland, van wie 800.000 met diabetes type 2, en dit aantal neemt nog steeds toe. Diabetes type 2 is een progressieve ziekte die een brede aanpak vereist. Volgens het onderzoek is een meerderheid van de mensen met diabetes zich hiervan bewust. Dit leidt echter niet altijd tot een optimale behandeling. Daarom wordt er voortdurend gezocht naar nieuwe behandelingsmethoden. Steeds meer aandacht gaat daarbij uit naar het ‘darmhormoon’ GLP-1. Bij mensen met diabetes type 2 wordt tijdens de maaltijd te weinig van dit hormoon aangemaakt, waardoor de stijging in de bloedsuikerspiegel niet opgevangen kan worden. Door het tekort van dit hormoon op een natuurlijke wijze aan te vullen, wordt diabetes bij de wortel aangepakt.

Over Changing Diabetes
Novo Nordisk beschouwt het als haar missie om de toekomst van diabetes te veranderen. Om deze visie vorm te geven, heeft de organisatie het ‘Changing Diabetes’-programma ontwikkeld. Dit programma omvat diverse nationale en internationale initiatieven, die zich richten op communicatie met en voorlichting van mensen met diabetes, familie, vrienden, docenten, politici, artsen, zorgverzekeraars en andere betrokkenen. Met Changing Diabetes wil Novo Nordisk bereiken dat de behandeling van de ziekte, de diabeteszorg, de wijze waarop de maatschappij met de ziekte omgaat en de toekomst van diabetes veranderen en verbeteren. Meer informatie op: www.changingdiabetes.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.