NDF Zorgstandaard nu ook voor diabetes type 1

De NDF Zorgstandaard is uitgebreid met twee addenda voor diabetes type 1: volwassenen en kinderen. De NDF Zorgstandaard biedt een raamwerk voor goede diabeteszorg die de mens met diabetes centraal stelt. Daarbij gaat het niet alleen om de kwaliteit van de behandeling maar ook om de organisatie van de totale diabetes zorgketen.

Namens de KNMP heeft mevr. drs. M.J. van den Berg-de Witte, apotheker te Alphen aan den Rijn, meegewerkt aan de ontwikkeling van deze addenda. Wij zijn haar hiervoor zeer erkentelijk. In de zorgstandaard wordt aandacht besteed aan de ondersteuning van medicatiegebruik en therapietrouw en de rol van de apotheker hierbij.

De zorgstandaard omschrijft waar goede zorg aan moet voldoen. De zorgstandaard biedt daarmee een handvat voor zorgverleners om afspraken te maken over de zorg die ieder mens met diabetes type 1 zou moeten krijgen. Bovendien kan de patiënt op basis van de zorgstandaard zien wat onder ‘goede zorg’ wordt verstaan.

Tot nu toe beperkte de standaard zich tot de zorg voor volwassenen met diabetes type 2, verreweg de meest voorkomende variant. Door zowel zorgverleners als zorgvragers werd echter al lang aangedrongen op een uitbreiding van de standaard met type 1.
In de addenda type 1 wordt veel aandacht gegeven aan de behandeling tijdens de transitiefase omdat een optimaal verlopende transitie een goede overgang van kinder- naar volwassenzorg borgt. De addenda bieden duidelijke kwaliteitscriteria en beschrijven de overgang van nieuwe ontwikkelingen naar standaard care.

Nederland telt zo’n 60.0000 mensen met diabetes type 1. Daaronder 6.000 kinderen, waarvan er 400 jonger zijn dan 4 jaar. De meeste van hen worden niet in de eerste lijn begeleid maar klinisch behandeld in de tweede lijn.

De addenda zullen officieel gepresenteerd worden tijdens de NDF conferentie Diabetes en depressie op 24 maart in Nieuwegein. Maar ze zijn nu al te downloaden via www.diabetesfederatie.nl
[KNMP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.