Nationaal Actieprogramma Diabetes

Op 1 maart is het Nationaal Actieprogramma Diabetes van start gegaan. Het programma richt zich de komende vier jaar op een meer integrale aanpak van diabetes om preventie en zorg dichter bij elkaar te brengen.

Het aantal mensen met diabetes neemt epidemische vormen aan. In totaal telt Nederland 850.000 mensen met diabetes en elk jaar komen er ruim 72.000 mensen met diabetes bij. Om deze reden wil de overheid tot 2025 de groei van het aantal mensen met diabetes beperken en complicaties zoveel mogelijk voorkomen of uitstellen.

Optimaliseren van preventie en zorg
Het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD) draagt bij aan de bestrijding en de gevolgen van diabetes. Het programma bundelt de acties en initiatieven die gericht zijn op het optimaliseren van preventie van diabetes en de zorg voor mensen met diabetes. De acties betreffen o.a. voorlichting en vroege opsporing van diabetes, de versterking van de positie van mensen met diabetes, de organisatie van ketenzorg met een programmatische aanpak, belemmerende wet- en regelgeving en het e-diabetesdossier in het nationaal elektronisch patiëntendossier.

Looptijd van 4 jaar
Op 1 maart 2009 is het NAD van start gegaan; het ministerie van VWS heeft hiervoor 10 miljoen beschikbaar gesteld. Het programma kent een looptijd van 4 jaar en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Diabetes Federatie; de koepel van organisaties die zich richten op de zorg voor mensen met diabetes.

Eén antwoord op “Nationaal Actieprogramma Diabetes”

  1. Zolang teststrips en meetapparatuur niet verstrekt worden aan mensen die alleen een dieet volgen, is er geen sprake van optimalisering van de zorg en preventie van complicaties.

    Ook de moeite die je moet doen om een labbriefje te krijgen om 3 maandelijks je bloed te laten controleren kost alleen maar onnodige financieen en tijd.
    (Dokter bellen, etc etc.).

    Waarom geen pas waarmee je elke 3 maanden zelf naar een prikpost kunt en waarmee een aantal standaardtests zo worden gedaan.

    Meer emailbegeleiding voor mensen die dat aankunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.