Helft kinderen met suikerziekte snoept stiekem

Bijna de helft (45 procent) van de kinderen met suikerziekte weet dat ze op hun eet- en drinkgedrag moet letten, maar toch snoept ruim de helft (56 procent) wel eens stiekem. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Diabetesvereniging Nederland woensdag heeft gepresenteerd.

De vereniging ondervroeg 477 kinderen. Bij diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan. Hierdoor hebben diabetespatiënten regelmatig te veel of te weinig glucose in hun bloed. Diabetici moeten daarom insuline spuiten en op hun eten letten.

Spelenderwijs
Acht op de tien kinderen willen graag spelenderwijs leren omgaan met hun ziekte, aldus de vereniging die daarvoor een computerspel liet ontwikkelen.

Daarin moeten personages Mia en Justin opdrachten uitvoeren terwijl ze ook kampen met een schommelende bloedsuikerspiegel.

In Nederland zijn twaalfduizend kinderen en jongeren met diabetes, van wie er vijfduizend jonger zijn dan 15. Jaarlijks komen er vijf- tot zeshonderd kinderen met diabetes bij.
[ANP]

3 antwoorden op “Helft kinderen met suikerziekte snoept stiekem”

  1. Zolang ze het extra snoep compenseren met extra insuline is er niks aan de hand toch?

  2. Snoepen mag net zoveel of weinig als anderen kinderen dat mogen. Alleen moeten mensen met diabetes er wel voor spuiten/bolussen. Is dat ook onderzocht? En wel kind snoept er nou niet eens stiekem? En hoeveel volwassen mensen snoepen er niet stiekem of zelf roken?

  3. helemaal eens met de vorige reacties.
    Niet een computerspel, maar de dagelijkse praktijk (hoe reageert mijn bloedsuiker op snoep) leert kinderen en volwassenen hoe ze moeten omgaan met hun diabetes. We leven toch niet meer in de jaren '70-'80?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.