Diabetesorganisaties bevestigen beeld diabetes van CBS

De diabetesorganisaties in Nederland, met name Diabetesvereniging Nederland, Diabetes Fonds en Nederlandse Diabetes Federatie, zijn niet verbaasd over de nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. Volgens de nieuwe cijfers zou 4 procent van de Nederlanders diabetes hebben. De drie diabetesorganisaties gaan zelfs uit van een hoger aantal, omdat veel mensen diabetes hebben zonder het zelf te weten.

Het diabetesveld maakt zich daarom sterk voor een actieve preventie van diabetes. Verschillende partijen werken samen in het recent gestartte Nationaal Actieprogramma Diabetes, dat tot doel heeft om het aantal mensen met diabetes terug te dringen en de zorg voor mensen met diabetes te verbeteren. Dat is van groot belang, omdat diabetes een domino-effect heeft en vaak de eerste stap is in een reeks van andere aandoeningen, zoals hartproblemen, nierfalen en dementie.

Als de trend in de groei van het aantal mensen met diabetes zich doorzet, betekent dit voor de zorg in Nederland een sterk groeiende vraag naar begeleiding en controle. De diabetesorganisaties werken samen om te zorgen voor aandacht, goede zorg en innovatie om die tsunami aan diabetes en groeiende zorgvraag het hoofd te bieden. Het uitbrengen van de Zorgwijzer, een handleiding voor patienten met diabetes type 2, past daarin. Maar ook goede voorlichting aan mensen die nog geen diabetes hebben, om het te voorkomen.
[DVN]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.