Betere werking insuline door toevoeging van metformine

Uit onderzoek van internist – diabetoloog A. Kooy is gebleken dat patiënten met diabetes type 2 aanzienlijk minder kans hebben op hart- en vaatziekten door de toevoeging van metformine aan insuline.

Nederland heeft nu circa 850.000 en binnenkort meer dan een miljoen mensen met deze aandoening. Diabetes type 2 verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk tot zo’n 400% van het normale risico. Tot 75% van de patiënten met diabetes type 2 zal hieraan overlijden. Uit het onderzoek blijkt dat hart- en vaatziekten minder vaak optreden in de patiëntengroep met metformine, vergeleken met de groep die placebo kreeg. Het risico in de metforminegroep was maar liefst 39% lager. Initiatiefnemer en hoofdonderzoeker van dit onderzoek, ook wel de HOME[1]-studie, is Dr. Adriaan Kooy, internist – diabetoloog van Ziekenhuis Bethesda en het Bethesda Diabetes Research Centrum in Hoogeveen. De lange termijn resultaten zijn op 23 maart 2009 gepubliceerd in het vooraanstaand Amerikaans wetenschappelijke tijdschrift ‘The archives of internal medicine’.

Metformine is een stof die de patiënt gevoeliger maakt voor insuline en mogelijk vertragende effecten heeft op het proces van de atherosclerose, de veroudering van bloedvaten.
Resultaten van dit onderzoek tonen aan dat toevoeging van metformine aan insuline:

  • de bekende nadelige gewichtstoename onder insulinetherapie voorkomt,
  • de dagelijkse insulinebehoefte sterk doet afnemen met zo’n 30%,
  • een onmiskenbare verbetering geeft van de suikerregulatie, gemeten over de gehele dag,
  • en bovenal het risico op hart- en vaatziekten duidelijk verlaagt.

In dit onderzoek werden 390 patiënten in de regio Hoogeveen met diabetes type 2 gedurende ruim vier jaar onderzocht. De helft van hen werd behandeld met insuline + placebo, de andere helft met insuline + metformine. De toewijzing van placebo of metformine vond ‘dubbelblind’ plaats: onderzoeker en patiënt wisten geen van beiden wie wat kreeg. Deze resultaten rechtvaardigen de toevoeging van metformine aan elke patiënt met diabetes type 2 die insuline gebruikt. En dat betekent nogal wat, voor meer dan 300 miljoen patiënten wereldwijd!

De initiator en hoofdonderzoeker van de HOME-studie is Dr. Adriaan Kooy, internist – diabetoloog, verbonden aan Ziekenhuis Bethesda en het Bethesda Diabetes Research Centrum te Hoogeveen. Onder zijn leiding werd het onderzoek uitgevoerd door de HOME studiegroep met inmiddels een drietal promovendi onder het promotorschap van Prof. Dr. C.D.A. Stehouwer (Maastricht Universitair Medisch Centrum). Hij ondersteunt dit onderzoek vanaf het begin met een waardevolle wetenschappelijke inbreng.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.