Voorlichtingsspellen voor kinderen met diabetes

Onlangs werden in het d’Oultremontcollege te Drunen nieuwe diabetes-voorlichtingsspellen aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis gepresenteerd. Brugklasleerlingen van het Technasium kregen de opdracht om een nieuw voorlichtingsspel te ontwerpen voor kinderen met diabetes van 10 tot 13 jaar.

Het spel moest ook een mogelijkheid bevatten om te controleren of een patiëntje en zijn ouders al informatie hebben onthouden. Daarnaast moest het spel ook digitaal te maken zijn.

Aanpak
De opdrachtgever was Tony de Koning, diabetesverpleegkundige van de kinderafdeling in het Jeroen Bosch ziekenhuis. De leerlingen begonnen de opdracht met een bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij kregen een rondleiding over de kinderafdeling en mochten vragen stellen aan Tony, bedrijfsopleider Bas Frederiks en kinderarts Edgar van Mil. Op school werd vervolgens gewerkt aan een plan van aanpak en een eerste concept. Dit concept is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gepresenteerd. Hierna hebben de leerlingen gewerkt aan het definitieve prototype van het spel en de eindpresentatie.

Eindpresentatie
Gespannen maar vol enthousiasme hebben de leerlingen alle prototypes gepresenteerd. De leerlingen hadden zowel bordspelen als computerspelletjes ontworpen. Een voorbeeld van zo’n computerspel is hier te bekijken en te spelen.

Tijdens de presentaties bleek al snel dat de onderzoeksfase een kleine rol heeft gespeeld en dat de leerlingen (te) snel waren begonnen met het spelontwerp. Ook was niet goed onderzocht of de spelletjes aansloten bij de doelgroep wat onder andere bleek uit de vele informatie over zwangerschapsdiabetes en alcohol. De spelletjes bevatte soms ook onjuiste informatie. Lof was er over de creativiteit en humor en onderlinge samenwerking.

Of de spelletjes uiteindelijk onderdeel gaan uitmaken van de standaard voorlichting is nog niet bekend.
[Jeroen Bosch ziekenhuis]

2 antwoorden op “Voorlichtingsspellen voor kinderen met diabetes”

  1. het is tegek dat er initiatief is genomen tot een spel mbt jeugd diabetes. heel goed gedaan.
    en nu maar hopen dat ze snel via de vereniging of via andere wegen te verkrijgen zijn. maar ook dat ze ze voor alle socialelagen van de bevolking te betalen zijn.
    voor ik dmv diabetes bij mijn dochter van 7 te maken kreeg was alles in get leven als normaal te ervaren. nu met haar diabetes is zelfs pasen met zijn chokolade haasjes en lekker uit een schaal op tafel chokolade eitjes eten. dat alles is nu niet meer gewoon. overal bij nadenken en maar rekenen daarom zou een diabetes spel zeker ook toegankelijk moeten worden gemaakt voor de “gezonde”mens zonder stofwisselingziekte.
    groetjes uit rhoon
    b.g.dunk

  2. Op onze school zijn we nu ook bezig met een project over diabetes. We zijn bezig om een spel te ontwikkelen.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.