Samenwerking kinderdiabetes

Het St. Jans Gasthuis Weert, het VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg en het Laurentius Ziekenhuis hebben sinds kort hun krachten gebundeld rondom de zorg voor kinderen met diabetes. Vanuit de wens om voor deze kinderen optimale zorg te kunnen verlenen is de noodzaak tot samenwerking in de regio ontstaan. Belangrijke verbeteringen voor de patiënten zijn dat er bij acute diabetesproblemen buiten kantooruren altijd een diabeteskinderarts geraadpleegd kan worden, dus ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Verder kan door samen te werken de medische behandeling van de patiëntengroep verbeteren en kan er gebruik worden gemaakt van nieuwere behandelmethodes.

Kinderartsen Johan Hanekom en Roelie Jonkers (Laurentius), Mieke van Helvoirt (St. Jans Gasthuis) en Rod Thompson (Vie Curi):“De kinderartsen met kennis en ervaring op het gebied van kinderdiabetes en de kinderdiabetesverpleegkundigen draaien over en weer bereikbaarheidsdiensten. Hierdoor is er buiten kantooruren en in het weekend iemand aanwezig die kan helpen als er ouders of patiënten zelf contact opnemen met het ziekenhuis als er problemen zijn. We hebben onze werkwijzen daarvoor op elkaar afgestemd en vastgelegd in protocollen. We registreren ook op dezelfde manier patiëntengegevens, en het is mogelijk om in elkaars gegevens te kijken. Verder hebben we regelmatig overleg, waarin we kennis en ervaring met elkaar uitwisselen en we specifieke problemen die zich voordoen bij kinderen met diabetes bespreken. Omdat we als kinderdiabetescentrum nu zo’n 130 kinderen onder onze hoede hebben, komen we meer met die specifieke problemen in aanraking en leren we van elkaar. Dit alles zal onze kwaliteit van zorg voor kinderen met diabetes verbeteren!”
Naast de kinderartsen en kinderdiabetesverpleegkundigen bestaat het team ook uit diëtisten, psychologen en een maatschappelijk werkster. Deze medewerkers zijn belangrijk voor advies, omdat het hebben van diabetes op verschillende gebieden van het leven van kinderen invloed kan hebben.

Opening in Toverland
Om de samenwerking te vieren waren alle kinderdiabetespatiënten met hun ouders op zaterdag 31 januari uitgenodigd voor een openingsbijeenkomst in Toverland in Sevenum, waar ze kennis konden maken met het kinderdiabetesteam. Enkele reacties van ouders: “Ik zie alleen maar voordelen in een samenwerking, zo kunnen de ziekenhuizen elkaar aanvullen en extra service bieden zoals de bereikbaarheid in de avond en het weekend.” “Hoe het in de praktijk uit gaat pakken moet nog blijken, maar met z’n drieën sta je altijd sterken dan alleen!” en: “Ik denk dat het uitwisselen van gegevens een goed idee is en vindt het belangrijk dat er altijd iemand bereikbaar is.” Voor de kinderen was het daarnaast natuurlijk een leuke middag om lekker te spelen op alle attracties van Toverland!
[Laurentius Ziekenhuis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.