Stokkende adem tijdens slaap verhoogt kans op diabetes type 2

Amerikaans onderzoek bevestigt de resultaten uit eerder onderzoek: mensen die problemen hebben met ademen in hun slaap, raken eerder ongevoelig voor insuline. Daardoor hebben ze meer kans om diabetes type 2 te krijgen.

Uit eerder internationaal onderzoek bleek dat mensen die ’s nachts moeite hebben met ademen, meer kans hebben op overgewicht en diabetes. Het gaat vooral om ‘slaap-apneu’: de ademhaling blijft een tijdje stilstaan.

Dat wordt weer bevestigd in een nieuwe studie, die is gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. De studie is uitgevoerd met de modernste medische onderzoekstechnieken.

De onderzoekers zagen dat de stofwisseling van proefpersonen met ademhalingsproblemen in hun slaap behoorlijk van slag was. Hun lichaam had vooral problemen met de suikerstofwisseling. Dat gebeurde vooral doordat het lichaam ongevoeliger werd voor insuline. Deze mensen hebben een groter risico op diabetes type 2.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.