DVN biedt hulp aan verpleeg- en verzorgingshuizen in verbeteren diabeteszorg

Praktische voorbeelden van ‘misstanden’ zijn zo genoemd, zo is te lezen in het artikel. Regelmatig blijken bewoners al jaren diabetes te hebben voor het überhaupt wordt geconstateerd, omdat de signalen niet worden herkend door het personeel. Bij mensen die al diabetes hebben, worden metingen van de bloedglucose lang niet altijd correct uitgevoerd. Verder wordt de bloedglucose bij mensen met diabetes in verpleeg- en verzorgingshuizen ’s avonds vaak hoog gehouden, om nachtelijke hypo’s te voorkomen. Ook weten verzorgenden niet altijd hoe ze de medicatie moeten aanpassen aan de voeding. Bewoners krijgen veelal dagelijks dezelfde dosis insuline toegediend, ongeacht hoeveel ze eten, met allerlei gevolgen en een hoger risico op ernstige complicaties.

Protocol en voorlichting onmisbaar
Niet alleen op korte termijn lopen mensen met diabetes tegen problemen aan, ook op de lange termijn kan onvoldoende zorg leiden tot problemen. Zo hebben ze meer kans op diabetische complicaties als hart- en vaatziekten. De kans daarop kan aanzienlijk verkleind worden door de bloedglucosewaarden goed te houden. Alle reden dus om van diabetes in verpleeg- en verzorgingshuizen een aandachtsgebied te maken. DVN pleit ervoor om personeel van verpleeg- en verzorghuizen extra te trainen en scholen op het gebied van diabetes, de complicaties en het herkennen van hypo’s en hypers. Een diabeteszorgprotocol is hiervoor de basis. Ook is DVN voorstander van een richtlijn voor diabeteszorg in zorg- en verpleeghuizen.

De Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) gaat een richtlijn voor diabeteszorg in verpleeghuizen ontwikkelen. Naar verwachting is die richtlijn halverwege 2010 klaar. In de tussentijd biedt DVN een presentatie aan voor verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze presentatie wordt op verzoek van de verpleeg- en verzorgingshuizen gegeven. Voeding, beweging, doorliggen, het herkennen van signalen die duiden op een hypo of hyper – het komt allemaal aan bod. De training wordt gedaan op aanvraag. DVN biedt de presentatie op bescheiden schaal aan. Indien er veel belangstelling voor bestaat, zal DVN bepalen of de training breder kan worden uitgezet, ook aansluitend op de te verschijnen NVVA-richtlijn.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaten in 2008 in Nederland 119.619 mensen in een verpleeg- en verzorgingshuis. Hoeveel procent van hen diabetes heeft, is niet exact te zeggen. Volgens de laatste telling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had in 2005 23,4% van de verzorgingshuiscliënten diabetes. Daarbij had 17,9 procent van verpleeghuisbewoners met een geestelijke aandoening diabetes, en 22,8 procent van de verpleeghuisbewoners met lichamelijke klachten.
[Diabetesvereniging Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.