Diaboss – samenwerking bij zorg voor kinderen met diabetes

Diaboss - diabetesDIABOSS Amsterdam, het samenwerkingsverband van de kinderdiabetesteams van het BovenIJ ziekenhuis, het OLVG, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en vanaf januari ook het Slotervaart ziekenhuis, bestaat een jaar.

In Amsterdam hebben ongeveer tweehonderd kinderen diabetes. November 2007 startte het samenwerkingsverband DIABOSS met het doel hen de best mogelijke diabeteszorg aan te bieden, dicht bij huis. Diabetesverpleegkundige Fatima Ait-Taleb: ‘Je kunt veel van elkaar leren en vult elkaar aan. Alle teams willen de kinderen zo goed mogelijk leren leven met diabetes en hun daarbij zo adequaat mogelijk ondersteunen, onder meer met psychologische zorg en advies van diëtisten over goede voeding. Maar samen heb je meer expertise in huis.’

Opgeleverd
Afgelopen jaar heeft het samenwerkingsverband alle afzonderlijke diabeteszorgprotocollen naast elkaar gelegd, besproken en op elkaar afgestemd. Zodat we allemaal dezelfde werkwijze hanteren bij de zorg voor kinderen met diabetes. Bijvoorbeeld bij het starten van een behandeling met de insulinepomp en de opvang van kinderen met heel lage of heel hoge bloedsuikerspiegels.
Het samenwerkingverband wil nu een 24-uurs bereikbaarheidsdienst realiseren. Daarbij hanteren alle aangesloten ziekenhuizen een gezamenlijk telefoonnummer en database, zodat alle dossiers beschikbaar zijn en wij voor elkaars kinderen kunnen zorgen.

Veel georganiseerd
De kinderdiabetesteams hebben verder samen al verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en leerzame uitjes georganiseerd voor kinderen met diabetes en hun ouders. De teams houden maandelijks gemeenschappelijke besprekingen, onder meer over innovatie en technologische ontwikkelingen op diabetesgebied. Ook nemen zij deel aan de landelijke werkgroep kinderdiabetes van de sectie endocrinologie van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde.

2 antwoorden op “Diaboss – samenwerking bij zorg voor kinderen met diabetes”

  1. ik ben een oma,die zich grote zorgen maakt,over nikita zij is 6jaar en heeft al een paar jaar diabetes ze zit vaak te hoog vanwege een verkoudheid,of iets anders,het is of zij geen genoeg weerstand heeft,alles met elkaar een vervelende situatie,voor een insuline pomp komt ze niet in aan merking,en dat begrijp ik niet,een kind daar moet toch alles voor gedaan worden,je moet geld neer tellen,omhet dragenlijk te maken,en dat heeft mijn dochter niet,zij is een alleen staande moeder,met 2 kinderen,die op aller mogenlijke manier de eindjes aan elkaar probeert te knopen,misschien is er een oplossing voor,een ongeruste oma nikta visser is ver bonden met het ziekenhuis in hoorn

  2. Waar zal ik eens beginnen met wat informatie om misschien een beetje te kunnen helpen. Ik heb zelf diabetes type 1 en weet er dus best wel wat van af. In een boekje (in het Duits) '300 Fragen zum Diabetes' heb ik ook veel al gelezen en bijgeleerd over diabetes.

    Het is of zij geen genoeg weerstand heeft > Het immuunsysteem van diabetici is verzwakt t.o.v. niet-diabetici. Houdt hier rekening mee, diabetici hebben hier dus al een achterstand te pakken. Inentingen tegen de griep e.d. zijn dus zeer belangrijk. Verder zijn veel groente en fruit (en vooral vitamine C!) belangrijk om de weerstand op peil te houden. Ook voldoende beweging in de buitenlucht en goed ventileren zijn zeker niet verkeerd. Dat maakt je weerbaarder tegen ziekten etc. Bij ziekte (koorts / griep / buikgriep etc.) is het overigens normaal dat de suiker hoger gaat zitten.

    Voor een insulinepomp komt ze niet in aanmerking: Dan moet de bloedglucose steeds erg schommelen en de suiker moeilijk in te stellen zijn met insulinepen, wil een verzekeringsmaatschappij een insulinepomp vergoeden. Insulinepompen zijn erg duur. Ik hoor wel eens dat verzekeringsmaatschappijen dan moeilijk kunnen doen om een pomp te vergoeden, als zij niet van de noodzaak in dit geval overtuigd zijn. Kan de kinderarts of diabetesverpleegkundige hierin niets betekenen? Kan die niet zo'n pomp regelen? Of is het ziekenhuis in Hoorn niet zo goed bekend met insulinepompen?

    Verder nog een tip: Ook als je geen belasting betaald, kun je een teruggave van de belastingdienst krijgen als je extra medische kosten hebt (bijv. bij diabetes omdat je speciaal voor diabetes bijzondere voeding moet kopen). Dat kan een mooie bijdrage opleveren jaarlijks. 'Een leuke duit' extra is dan nooit weg. En daar heb je dan soms gewoon recht op. Een belastingadviseur kan je dat zo uitrekenen. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.