Diabetische voetzorg voorkomt amputatie

Het aantal beenamputaties bij diabetespatiënten kan sterk worden verminderd door een tijdige behandeling van voetklachten bij diabetici. Kennis die de afgelopen tien jaar op dit gebied wereldwijd is opgebouwd, wordt op 28 januari uitgewisseld tijdens een internationaal symposium in Almelo. Het organiserende Kenniscentrum Diabetische Voet van ziekenhuis ZGT is een van de 14 Europese kenniscentra op dit gebied.

Suikerziekte is een volksziekte en het aantal patiënten neemt wereldwijd toe. Nederland telt zoân 850.000 patiënten. Ongeveer 15 procent van hen krijgt voetproblemen, die uiteindelijk kunnen leiden tot beenamputatie. De helft van alle beenamputaties in Nederland heeft diabetes als oorzaak.

Wereldtop
Het Kenniscentrum Diabetische Voet van ZGT organiseert voor de tiende keer een internationaal symposium over deze problematiek. Aan deze lustrumeditie neemt een groot deel van de wereldtop op dit vakgebied deel. Specialisten van verschillende mondiale kenniscentra geven op 28 januari lezingen en workshops. Een dag eerder, op dinsdagmiddag 27 januari, presenteren acht jonge Nederlandse onderzoekers hun resultaten in Almelo aan de internationale deskundigen.

In het Kenniscentrum Diabetische Voet van ZGT (met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo) werken onder leiding van vaatchirurg dr. J.G. van Baal onder meer chirurgen, gipsverbandmeesters, wondconsulenten, podotherapeuten en dermatologen samen. Het multidisciplinaire ZGT-team ontwikkelde de afgelopen jaren succesvolle preventie- en behandelmethoden die de kans op amputatie aanzienlijk verkleinen, zoals een voetzoolscanner voor thuisgebruik en aangepast schoeisel.

Innovatieve scanner en schoen
Met de voetzoolscanner maken patiënten drie keer per week een scan van hun voeten. De beelden sturen zij via internet naar de specialist in het ziekenhuis. Die controleert de foto en kan eventuele afwijkingen in een vroeg stadium constateren. Patiënten kunnen hierdoor langer zelfstandig functioneren en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis. Tien jaar geleden ontwikkelde het centrum al de Mabalschoen, die sindsdien veelvuldig en succesvol wordt toegepast. Deze schoen vermindert bij open wonden de druk onder de voet. Dat zorgt in 70 tot 90 procent van de gevallen voor genezing van een voetwond binnen 12 weken.

Bas van de Goor
Het symposium vindt plaats op de dag dat de nieuwe Zorgboulevard van ZGT Almelo wordt geopend. Met 7.000 vierkante meter nieuwbouw voor zorgverwante winkels en diensten is dit een van de grootste zorgboulevards in Nederland. Gastspreker bij de opening is oud-volleybalprof Bas van de Goor. Van de Goor is diabetespatiënt en oprichter van de Bas van de Goor Foundation. De Olympische medaillewinnaar wil met zijn Foundation de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes verhogen door middel van sport (www.bvdgf.org).

Tien jaar ZGT
De opening van de Zorgboulevard vormt tevens het startsein voor de viering van tien jaar samenwerking tussen de ziekenhuizen van ZGT in Almelo en Hengelo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.