Daling insulinebehoefte bij bergbeklimming

Bij een klim tot bijna 6.000 meter kan iemands insulinebehoefte zakken met 80 procent, ondanks dat het energieverbruik flink stijgt. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het onderzoek van een aantal artsonderzoekers van de Zwolse Isala Klinieken. Zij beklommen met een groep mensen met diabetes en begeleiders de Kilimanjaro in Afrika en deden onderweg verschillende onderzoeken. De onderzoekers zijn nu bezig met het uitwerken van hun onderzoek. Zij presenteren hun resultaten in juni 2009 op een bijeenkomst van de American Diabetes Association in New Orleans.

De Kilimanjaro Challenge
Tijdens de tocht werden geen bijzondere verschillen gemeten tussen mensen mét en mensen zonder diabetes. Alle deelnemers waren al positief met hun gezondheid bezig. Op 22 oktober bereikte de volledige groep van achttien personen de 5.895 meter hoge top van de Kilimanjaro.

Het doel was aan de ene kant om te laten zien dat mensen met diabetes net zo goed een dergelijke sportieve presentatie kunnen neerzetten. Aan de andere kant werden er verschillende onderzoeken gedaan, zoals naar de nauwkeurigheid van bloedglucosemetingen op grote hoogte, naar de hart- en bloedvatfunctie. Met de resultaten hopen de onderzoekers een bijdrage te leveren aan de kennis over diabetes en zware duursport, waardoor het mogelijk wordt betere adviezen te geven.

Bron: Diabetesvereniging Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.