Onderzoeksprijs 2008 naar onderzoeker diabetes en depressie

Het onderzoek van prof. dr. Frank Snoek over de behandeling van depressie bij mensen met diabetes, is bekroond met de eerste Onderzoeksprijs van het Diabetes Fonds. Snoeks onderzoek is unaniem gekozen als winnaar door een jury van vooraanstaande experts en ontvangt 50.000 euro.

Oud-minister van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst (VWS) reikte als juryvoorzitter samen met de voorzitter van de Raad van Toezicht van het Diabetes Fonds, Sybilla Dekker de prijs uit in Corpus in Oegstgeest.

De Onderzoeksprijs 2008 is bedoeld als stimulans voor het onderzoek van Snoek en zijn team. Directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds: “Snoeks werk is een fantastisch voorbeeld van onderzoek dat heeft geleid tot concrete en toepasbare resultaten voor mensen met diabetes. Hij heeft met zijn werk gezorgd dat er zowel nationaal als internationaal erkenning is gekomen voor het vóórkomen van depressieve klachten bij mensen met diabetes.” Snoek ontwikkelde instrumenten om depressieve klachten tijdig te onderkennen en behandelmethoden en trainingen specifiek voor mensen met diabetes.

Depressie bij mensen met diabetes
Het onderzoek van Snoek richt zich op de psychosociale aspecten van diabetes. Hij heeft baanbrekend werk verricht op dit terrein. Eerder toonde hij aan dat bij mensen met diabetes een depressie vaker voorkomt dan gemiddeld. Een ‘major depression’ blijkt in Nederland maar liefst bij één op de tien diabetespatiënten voor te komen. Nog eens tien tot twintig procent van hen heeft depressieve klachten. Omdat de klachten vaak niet worden opgemerkt door zorgverleners, heeft dit grote invloed op de kwaliteit van leven, op de wijze waarop mensen met hun aandoening omgaan en daardoor ook op de diabetesinstelling.

Onderzoeksprijs 2008
Het Diabetes Fonds streeft ernaar om mensen met diabetes een sterke rol te geven in zijn beleid. Daarom zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven ontwikkeld waarin de patiënt een centrale rol speelt. De Onderzoeksprijs is daar een onderdeel van. De prijs onderstreept bovendien het maatschappelijk belang van onderzoek naar diabetes, een chronische aandoening die vaker en ook op steeds jongere leeftijd voorkomt. Ook is de prijs bedoeld als stimulans voor wetenschappers om voor diabetesonderzoek te kiezen.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.