Start insulinepomptherapie bij kinderen in De Tjongerschans

Diabetes bij kinderen heeft grote invloed op hun dagelijks leven. Om goed te kunnen functioneren hebben ze insuline nodig. Insuline kan ingespoten worden met een insulinepen of via een insulinepomp. Om te weten hoeveel insuline nodig is, is het noodzakelijk om regelmatig de hoeveelheid glucose in het bloed te meten. Dankzij de insulinepomptherapie kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd worden.

De insulinepomp is een klein apparaat dat onder de kleding wordt gedragen. Via de pomp wordt dan continu kortwerkende insuline toegediend. Dat gebeurt met een infusieslang en een kort naaldje (meestal zachte kunststof), dat in de buik, been of bil geprikt wordt en circa drie dagen kan blijven zitten. Net als bij een goedwerkende alvleesklier wordt dag en nacht insuline afgegeven. Deze hoeveelheid insuline is precies afgestemd op de basale behoefte van het lichaam.

Indicaties en voordelen insulinepomp Indicaties om van de reguliere injectietherapie van vier maal per dag over te stappen op de insulinepomp zijn onder andere:

  • sterk schommelende, moeilijk te reguleren bloedsuikers;
  • prikangst;
  • vermindering van eventuele complicaties bij diabetes;
  • te hoge of te lage bloedsuikers;
  • het verbeteren van de kwaliteit van leven;
  • of een combinatie van deze factoren.

Een voordeel is bovendien dat niet voor elke insulinegift geprikt hoeft te worden maar dat een druk op de knop van de pomp voldoende is om de benodigde insuline te krijgen. Juist bij kleine kinderen en pubers biedt de pomp uitkomst. Bovendien heeft de pomp een afstandsbediening, die door de ouders, de oppas en de leerkrachten op afstand kan worden bediend.

Multidisciplinaire begeleiding
Begeleiding van kind en ouders is in handen van een multidisciplinair team, bestaande uit kinderartsen, een kinderdiabetes consulente, diëtisten en een kinderpsychologe. De kinderdiabetes consulente bezoekt zo nodig ook scholen in de regio om de kennis en het begrip voor diabeteskinderen te vergroten. In de toekomst worden deze activiteiten uitgebreid.
[De Tjongerschans]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.