Reactie AstraZeneca op berichtgeving over Crestor

CrestorAstraZeneca heeft gereageerd op de berichtgeving over dat cholesterolverlager Crestor zou diabetes veroorzaken.

De Telegraaf van 20 november 2008 zet vraagtekens bij de werking van een van onze medicijnen. De krant doet dat vooral door middel van bijvoeglijke naamwoorden die niet door feiten worden ondersteund. Het artikel zegt dat de cholesterolverlager Crestor (rosuvastatine) ‘ernstige, niet eerder aan het licht gekomen’ bijwerkingen heeft. Het middel veroorzaakt volgens de krant bij een ‘aanzienlijk’ deel van de gebruikers diabetes type-II, het zogenaamde ‘ouderdomssuiker’. Het artikel concludeert dat dit ‘zorgwekkende’ inzichten zijn.

Dit zijn de feiten:
Anderhalve week geleden zijn tijdens het wetenschappelijke congres van de American Heart Association in New Orleans de resultaten van de Jupiter-studie gepresenteerd. Jupiter is een van de meest omvangrijke onderzoeken naar de preventie van hart- en vaatziekten. Wereldwijd namen ruim 17.000 personen deel, waarvan bijna 1.000 Nederlanders. Wetenschappers noemen de resultaten ‘baanbrekend’.

Net als bij iedere andere omvangrijke studie zijn de methodologie en de resultaten beoordeeld door een panel van onafhankelijke artsen. Deze wetenschappelijke commissie heeft vanwege de positieve resultaten geadviseerd de studie voortijdig stop te zetten. Volgens de commissie was het niet ethisch verantwoord de placebo-nemers het medicijn nog te onthouden. Na hun goedkeuring zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd door de onafhankelijke redactie van het gezaghebbende tijdschrift New England Journal of Medicine.

Niet eerder werd in een onderzoek een vermindering van de kans op hart- en vaataandoeningen van vijftig procent aangetoond. Reden voor de enorme risicoreductie bij patiënten met een relatief normaal cholesterol is verlaging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Bij personen die werden behandeld met het cholesterolverlagende rosuvastatine (merknaam Crestor), daalde het ‘slechte’ cholesterol met de helft. Het risico op hart- en vaataandoeningen nam daardoor met de helft af.

De studie constateerde ook dat bij rosuvastatine-gebruikers iets meer diabetes voorkomt: 3 procent tegenover 2,4 procent bij de groep die een placebo (neppil) kreeg. Verschillende grootschalige onderzoeken naar statines (cholesterolverlagers) laten een licht verhoogd risico op diabetes zien. Dat geldt voor alle statines; rosuvastatine vormt daarop geen uitzondering.

De vraag of iemand een bepaald medicijn moet slikken is een afweging die hij of zij zelf moet maken, in overleg met zijn of haar arts. Zoals de New York Times concludeerde in een hoofdartikel van 18 november: ‘Aangezien de helft van alle hartaanvallen en hersenbloedingen voorkomt bij mensen die geen hoog cholesterol hebben, is het waarschijnlijk dat er een groep mensen is met normaal cholesterol die baat zou hebben bij het innemen van statines. De taak voor de richtlijnschrijvers is nu te definiëren wie die mensen precies zijn.’
Bron: AstraZeneca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.