Informatie voor patiënten over Crestor (rosuvastatine) en Diabetes

CrestorAstraZeneca probeert in dit document in te gaan op vragen die u kunt hebben naar aanleiding van het artikel in de Telegraaf van 20 november 2008 waarin gesteld wordt dat de Jupiter studie aantoont dat rosuvastatine (Crestor) diabetes mellitus type 2 (“suikerziekte”) zou veroorzaken.

Hieronder gaan wij in op de volgende vragen:
– “Over welke studie gaat het eigenlijk?”
– “Wat is Crestor?”
– “Ik gebruik Crestor. Moet ik nu stoppen, omdat ik anders kans loop op het krijgen van diabetes?”
– “Waar moet ik zijn als ik nog een vraag heb?”

“Over welke studie gaat het eigenlijk?”
De studie waarnaar het artikel in de Telegraaf verwijst, is de JUPITER studie. Deze studie is een van de meest omvangrijke onderzoeken naar de preventie van hart- en vaatziekten. Wereldwijd namen ruim 17.000 personen deel, waaronder bijna 1.000 Nederlanders.

Net als bij iedere andere omvangrijke studie zijn de opzet en de resultaten beoordeeld door een panel van onafhankelijke artsen. Dit panel heeft vanwege de positieve resultaten geadviseerd de studie voortijdig stop te zetten. Na hun goedkeuring zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd door de onafhankelijke redactie van het gezaghebbende tijdschrift New England Journal of Medicine.

Niet eerder werd in een onderzoek een vermindering van de kans op hart- en vaataandoeningen van 44 procent aangetoond. Reden voor de grote risicoreductie bij patiënten met een relatief normaal cholesterol is verlaging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Bij personen die werden behandeld met het cholesterolverlagende rosuvastatine (merknaam Crestor), daalde het ‘slechte’ cholesterol met de helft. Het risico op hart- en vaataandoeningen nam daardoor met de helft af.

De Jupiter studie constateerde ook dat bij rosuvastatine-gebruikers iets meer diabetes voorkomt: 3 procent tegenover 2,4 procent bij de groep die een placebo (neppil) kreeg. Verschillende grootschalige onderzoeken naar statines (cholesterolverlagers) laten een licht verhoogd risico op diabetes zien. Dat geldt voor alle statines; rosuvastatine vormt daarop geen uitzondering.

“Wat is Crestor?”
Crestor is een statine en remt de aanmaak van slecht cholesterol door uw lichaam, waardoor de hoeveelheid slecht cholesterol in het bloed wordt verlaagd. Tevens wordt de hoeveelheid goed cholesterol verhoogd.

“Ik gebruik Crestor. Moet ik nu stoppen, omdat ik anders kans loop op het krijgen van diabetes?”
Wij adviseren niet om met het gebruik van Crestor te stoppen, want dit kan schadelijke gevolgen hebben. Bij twijfel kunt u overleggen met uw behandelend arts. Uw arts kan u helpen bij het bepalen in welke mate u risico loopt op het ontwikkelen van diabetes. De Jupiter studie constateerde dat bij rosuvastatine-gebruikers iets meer diabetes voorkomt: 3 procent tegenover 2,4 procent bij de groep die een placebo (neppil) kreeg. Verschillende grootschalige onderzoeken naar statines (cholesterolverlagers) laten een licht verhoogd risico op diabetes zien. Dat geldt voor alle statines; rosuvastatine (Crestor) vormt daarop geen uitzondering.

“Waar moet ik zijn als ik nog een vraag heb?”
[AstraZeneca] Als u na het lezen van deze vragen en antwoorden nog steeds met vragen zit over het gebruik van Crestor, kunt u het best contact opnemen met uw behandelend arts. Iedere patiënt is anders en omdat uw arts van uw medische voorgeschiedenis op de hoogte is kan hij of zij u het beste helpen bij het bepalen welke behandeling voor u het meest geschikt is.
[AstraZeneca]

2 antwoorden op “Informatie voor patiënten over Crestor (rosuvastatine) en Diabetes”

  1. Hallo, ik heb suikerziekte en gebruik Crestor en andere medicijnen voor hartfalen, hebben die ook in een reactie op mijn suikerziekte. ik wel spuit wel insuline de NovoRapid penfill en Lantus.Ik let wel op ik wat ik eet maar ik krijg de suiker haast niet naar beneden zou dat door de Crestor komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.