Diabetesverpleegkundige van het jaar

Verpleegkundige Winnie van El is de winnaar van de EADV-Award 2008 en mag zich daarmee ‘diabetesverpleegkundige van het jaar’ noemen. De award is het initiatief van de beroepsvereniging voor diabetesverpleegkundigen EADV.

Volgens de jury heeft Winnie van El zich bijzonder onderscheiden als initiator en coördinator van het innovatieproject Diabetes en Nierfalen. Dankzij dit project krijgen mensen met nierproblemen ook goede diabeteszorg, aldus Winnie van El.

“Door de ingrijpende behandeling van nierfalen verschuift de aandacht voor diabetes vaak ten onrechte naar de achtergrond. De glucoseregulatie is bij nierfalen erg complex. Juist daarom heeft de diabetesverpleegkundige een belangrijke taak.”

Zij is bedenker en initiatiefnemer van de twee projecten Omgekeerd spreekuur en Diabetes en Nierfalen. “Bij Omgekeerd spreekuur neemt de diabetesverpleegkundige de periodieke controles van de internist over”, aldus Winnie van El. “Daardoor ziet de patiënt de internist nog maar één keer per jaar voor controle. In dit spreekuur wordt de medische zorg met leefstijlondersteuning en – advies gecombineerd. Bij Diabetes en Nierfalen is de zorg voor diabetespatiënten nog beter afgestemd op de zorg van de nefroloog.”

De EADV-Award wordt iedere twee jaar toegekend aan een diabetesverpleegkundige die een uniek aantoonbaar innovatief heeft bedacht dat in heel Nederland toepasbaar is. Het idee moet een duidelijke bijdrage te leveren aan het vak van diabetesverpleegkundige. De prijs wordt beschikbaar gesteld door de farmaceut Novo Nordisk B.V. en bestaat uit een geldbedrag van twaalfhonderd euro, te besteden aan de diabeteszorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.