Cholesterolverlager Crestor zou diabetes veroorzaken

CrestorUit een Amerikaanse studie naar de werkzaamheid van het cholesterolverlagende medicijn Crestor zou blijken dat het middel bij een aanzienlijk deel van de gebruikers als bijwerking heeft het veroorzaken van diabetes type-II. Dit stellen Nederlandse geneesmiddelenexperts, aldus De Telegraaf. Ook in de Verenigde Staten blijkt de kritiek op dit medicijn van fabrikant AstraZeneca te groeien.

Crestor voorkomt de remming van het slechte cholesterol dat vaatgebreken als hart- en herseninfarcten veroorzaakt. Maar volgens experts staat tegenover ieder door Crestor uitgespaard vaataccident het onstaan van 3/4 diabeet. AstraZeneca houdt staande dat Crestor veilig is en effectief op cardiovasculair gebied. Dat er een verhoogd risico op diabetes is komt, aldus het bedrijf, door het gebruik in het medicijn van rosuvastatine en alle statines geven nu eenmaal een lichte maar verantwoorde bijwerking van diabetes. Het bedrijf zegt zich wel zorgen te maken over de kritiek. In de Tweede Kamer heeft de SP gevraagd aan minister Klink om na te denken over een schorsing van de registratie van Crestor.

Update:
Informatie voor patiënten over Crestor (rosuvastatine) en Diabetes

2 antwoorden op “Cholesterolverlager Crestor zou diabetes veroorzaken”

  1. Het is heel goed dat er kritisch gekeken wordt naar de geneesmiddelenindustrie, maar vermeld in dit soort berichten dan niet alleen om welk geneesmiddel het gaat maar ook wie bijvoorbeeld die Nederlandse geneesmiddelenexperts zijn en welk Amerikaans onderzoek zodat ook gecontroleerd kan worden wat hier beweerd wordt. Pas als alle aspecten belicht zijn kan men kiezen wat het beste is.

  2. Gisteren was ik bij de cardioloog. Hij wist nog niets van de relatie tussen Crestor en verhoogd risico op diabetes type -II.
    Wat is het alternatief voor Crestor en is dit middel dan minder gevoelig voor bijwerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.