Nederlandse richtlijn voor het injecteren van insuline

EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners, lanceert deze maand de eerste Nederlandse richtlijn over het toedienen van insuline. Veilig en correct injecteren is van dagelijks terugkerend belang voor mensen met diabetes. In Nederland wordt insuline vooral met een insulinepen toegediend en niet meer met spuitjes. Injecteren is daardoor eenvoudiger geworden, maar op diverse manieren uit te voeren.

Iemand met diabetes moet bijvoorbeeld bepalen waar, wanneer, waarmee en hoe de insuline geïnjecteerd wordt. In de complexe organisatie van de diabeteszorg helpt de diabeteszorgverlener juiste keuzes te maken over bijvoorbeeld desinfecteren, loodrecht of schuin injecteren en hergebruik van pennaalden. In dit praktische document staan aanbevelingen gebaseerd op wetenschappelijk bewijs uit onderzoeken.

4 antwoorden op “Nederlandse richtlijn voor het injecteren van insuline”

  1. Mijn spuitplekken zijn talrijk en doen pijn.8 mm in de buik en 5 mm in de benen.Graag goed advies!!

  2. @anoniem
    Ik ben geen verpleegkundige of zo, maar volgens mij hoort jouw diabetesverpleegkundige of huisarts / specialist op jouw vraag een goed antwoord te kunnen geven. Afwisseling van plek is belangrijk: “overal waar je met twee vingers ’n huidplooi kunt pakken kan de spuit in” is zo’n gemakkelijk te onthouden regel die ik zelf gebruik.

  3. Waar staan nou dit nieuwe richtlijnen? Want zo heb ik weinig aan dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.