Intensieve behandeling diabetes succesvol

Diabetici die een intensief zorgprogramma volgen, worden net zo oud als de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een tienjarig onderzoek jaar onder 30.000 patiënten in de regio Zwolle.

De diabetici hebben de helft minder kans op hartfalen dan diabetici zonder behandeling. Ze hebben ook 40 procent minder risico op een herseninfarct.

Huisarts voert regie
Het zorgprogramma is tien jaar geleden gestart. Huisartsen voeren de regie over verschillende hulpverleners zoals specialisten in het ziekenhuis. Ze werken volgens strakke afspraken. Zo sporen ze eerder complicaties op en kunnen ze hulpverleners snel en adequaat bijsturen. De patiënten krijgen een jaarlijkse screening van hun huisarts of diabetesverpleegkundige. Die gegevens (over bloedsuiker, cholesterolgehalte, bloeddruk) gaan naar een centrale database in Zwolle. Aan de hand van deze gegevens wordt wetenschappelijk onderzoek verricht.

Leefstijl aangepast
De diabetici uit het programma hebben hun leefstijl aangepast. Dat blijkt onder meer uit de sterke afname van het aantal rokers. Zorgverzekeraar Achmea, die het project financieel steunt, vindt de resultaten aanleiding om ook in andere delen van het land volgens de methode te gaan werken.

Snel groeiend
Nederland telt naar schatting 700.000 tot 800.000 mensen met diabetes. Het aantal patiënten groeit snel. Rokers en mensen die te veel en te vet eten en te weinig bewegen, lopen meer risico op diabetes dan mensen met een gezonde leefstijl.

Eén antwoord op “Intensieve behandeling diabetes succesvol”

  1. Sorry, wie voert regie? Bijna 3 jaar geleden werd diabetes geconstateerd. Via de mail (ja u leest het goed)mijn diabetes ingesteld. Daarna niets meer van wie dan ook gehoord. Heb geen zin, om alles bij langs te gaan en smeken en bedelen wie verdere onderzoeken regelt.
    Waardeloos stuk dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.