Achmea breidt succesvol zorgprogramma diabetici verder uit

Diabeteszorg BeterHet diabetesprogramma Diabeteszorg Beter van Achmea heeft goede resultaten voor de gezondheids van patiënten opgeleverd. Bij diabetici veelvoorkomende complicaties, zoals chronisch hartfalen, een hartinfarct en herseninfarct zijn met tientallen procenten teruggebracht. Bij het programma zijn 30.000 diabetespatiënten uit noordoost-Nederland betrokken. Vanwege de uitstekende resultaten heeft Achmea besloten om verdere uitbreiding van Diabeteszorg Beter te ondersteunen in alle kerngebieden waar de zorgverzekeraars van Achmea actief zijn, te beginnen in Zaanstreek-Waterland. Achmea wil ook voor andere chronische ziekten zoals COPD, hart- en vaatziekten, depressie en kanker vergelijkbare ‘zorgpaden’ opstarten.

Diabeteszorg Beter is opgezet en geïmplementeerd door Medisch Coördinatie Centrum Klik in Zwolle, met financiële steun van Achmea. Diabetespatiënten worden in het programma intensief begeleid en in de gaten gehouden door een multidisciplinair team van zorgverleners in de eerstelijn, dat volgens een strak protocol werkt. Zo worden complicaties eerder opgespoord en kan er snel en adequaat worden bijgestuurd. Huisartsen ontvangen regelmatig een overzicht met de gegevens van hun patiënten, gespiegeld tegen de uitkomsten van collega’s. Deze worden in zogeheten ‘spiegelbijeenkomsten’ besproken, om het zorgproces verder te verbeteren. Daarbij geven specialisten in ziekenhuizen schriftelijke consulten voor behandeling van diabetici in de eerstelijn. De samenhang van behandeling, zorg en preventie voorkomt dat diabetici met complicaties naar het ziekenhuis moeten.

Uit een tussentijdse evaluatie van de resultaten blijkt dat het aantal complicaties bij diabetici aan nieren en hart- en vaatstelsel door het programma sterk is teruggedrongen. Diabetici die binnen Diabeteszorg Beter worden begeleid hebben in vergelijking met diabetici die niet in deze ketenzorgstructuur zitten 50 procent minder kans op chronisch hartfalen en een acuut hartinfarct en 40 procent minder kans op een herseninfarct. Sterftecijfers onder diabetici van Diabeteszorg Beter zijn volgens het Kenniscentrum voor Ketenzorg teruggebracht en zijn nu vergelijkbaar met die van de gemiddelde Nederlander. De verminderde complicaties hebben gezorgd voor lagere zorgkosten per diabetespatiënt. Investerings- en beheerskosten voor Diabeteszorg Beter zijn hierin niet meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.