Ramadan riskant voor diabetespatiënt

Moslims met suikerziekte kunnen beter niet meedoen aan de vastenmaand ramadan. Dat adviseert een groep artsen en verpleegkundigen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

De ramadan begint over een week en duurt dertig dagen. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims dan niet eten, drinken, roken en vrijen. Begin september is dat van ’s ochtends zes uur tot half negen ’s avonds. ’s Avonds en ’s nachts eten ze wel.

Diabetespatiënten kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen als ze hun eetpatroon plotseling wijzigen. De Koran geeft mensen die chronisch ziek zijn vrijstelling voor het vasten. Toch doen diabetespatiënten vaak gewoon mee aan de ramadan. Volgens de schrijvers van het artikel is het dan nodig dat zij hun glucoseverlagende medicatie aanpassen. Daarvoor hebben zij een schema opgesteld. Hun advies is dat huisartsen de kwestie met hun islamitische diabetespatiënten bespreken.

Meer risico
Suikerziekte komt bij allochtonen vier- tot zesmaal zo vaak voor als bij autochtonen. Vooral Surinamers, Hindoestanen, Turken en Marokkanen blijken gevoelig voor de ziekte. Als mensen weinig bewegen, roken en veel eten, hebben ze meer risico op suikerziekte. Wetenschappers denken dat allochtonen daarbij last hebben van een soort genetische print: de generaties voor hen hadden een heel sober eetpatroon. Bovendien waren hun lichamen gewend aan bepaald voedsel. De huidige generatie eet in Nederland heel anders en bovendien veel meer dan vroeger. Hun genen zouden nog niet gewend zijn aan die verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.