Diabetes Fonds pleit voor vergoeding nieuwe sensor

DiabetesFondsHet Diabetes Fonds betreurt de opstelling van verzekeraars wat betreft de vergoeding van de insulinepomp met sensor. Onlangs kregen verschillende diabetespatiënten te horen dat de sensor niet (meer) vergoed wordt.

Gebruik van de sensor in combinatie met een insulinepomp is een veelbelovende ontwikkeling voor bepaalde groepen mensen met diabetes. Hierdoor kunnen zij beter leven met diabetes en kunnen complicaties op langere termijn, zoals hartproblemen en nierfalen, voorkomen worden.

De insulinepomp wordt door steeds meer mensen met diabetes gebruikt en zorgt voor een continue toediening van insuline. De sensor die hieraan gekoppeld kan worden, meet continu de glucose-waarde in het bloed. Met een piep wordt aangegeven wanneer de glucosewaarde te laag wordt. De patiënt kan dan via de pomp de insulinetoediening verminderen en maatregelen nemen. Inmiddels is er een groep van enkele honderden diabetespatiënten die met de sensor veel stabieler is ingesteld.

Hanneke Dessing, adjunct directeur van het Diabetes Fonds: ‘Het effect van de sensor is weliswaar nog niet waterdicht wetenschappelijk bewezen, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat dit voor bepaalde groepen patiënten een flinke vooruitgang betekent in de behandeling. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een te lage bloedsuiker niet goed aanvoelen en daardoor in de problemen komen, of zwangere vrouwen waarbij het belangrijk is om de gezondheid van moeder én kind niet in gevaar te brengen. Wij vinden als wetenschappelijk fonds natuurlijk dat het effect van de sensor goed onderbouwd moet worden en dat onderzoek moet ook plaatsvinden, maar goed onderzoek kost vaak veel tijd. Als we altijd wachten op een volledige wetenschappelijke onderbouwing terwijl er in de klinische praktijk al duidelijke gunstige effecten worden gezien, dan zouden veel nieuwe ontwikkelingen onterecht in de kiem gesmoord worden of veel later beschikbaar komen voor patiënten’.

Diabetes is een aandoening die dagelijks impact heeft op het leven van mensen en van hun omgeving. En waar mensen hun leven lang last van hebben met soms levensbedreigende complicaties. Juist daarom vindt het Diabetes Fonds het belangrijk om te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen voor hen snel beschikbaar komen.
Het Diabetes Fonds pleit er dan ook voor om de sensor voor specifieke groepen patiënten wel te vergoeden.

5 antwoorden op “Diabetes Fonds pleit voor vergoeding nieuwe sensor”

 1. Helemaal mee eens
  Dit had er allang moeten zijn
  de overheid speeld met de gezondheid van diabetisch patienten

  G.Hop

 2. helemaal mee eens het is ook een uitkomst voor patienten die na een ongeluk een hersenletsel hebben waardoor zij het gewoon vergeten en daar zou ook meer onderzoek moeten worden gedaan voor patienten die na een ongeluk niet meer de pomp goed bedienen en omdat ze misschien in de pubertijd zitten dit niet willen erkennen.
  p. molendijk

 3. ik zou heel graag een sensor willen ik heb heel erg vaak dat ik niet voel dat ik laag zit
  andere mensen moeten me dan weer op de been helpen
  is erg vervelend
  els

 4. enkele maanden geleden heb ikmet mijn diabetesverpleeg kunde erover gehad, heb zelf een pomp maar vergat vaak te bolussen waardoor ik vaak hyper zat, zodra ik er achter kwam kreeg weer hypo, dus kort gezegd hartstikke ontregelt, heb om info over sensor gevraagd maar helaas zonder resultaat, heb nu halfjaar later een bypass operatie achter de rug, ik slik tevens het bekende cholestrol verlagende middel welke waarschijnlijk zenuwen aantast. Ik heb zelf het idee dat internisten momenteel verplicht zijn om een diabeet iets van halfjaar uit het ziekenhuis moeten houden, ondanks alles ) mijn internist heeft zich nog niet laten zien ondanks mijn bypassoperatie, en als er bijwerkingen optreden dan zien we het dan wel, met wat geluk zullen we deze niet hebben denken ze. enige wat wij vragen is een beetje steun bij mijn diabetes, waarom moet ik zelf erachteraangaan voor deze sensor terwijl een diabetesverpleegkunde hiervoor betaald wordt, waarom wordt ik niet op het hoogte gehouden

 5. De sensor word onmisbaar vind ik, heb hem mogen lenen vanuit het ziekenhuis maar daar is een enorme wachtlijst voor, dus voorlopig ben ik niet meer aan de beurt, ik vind het zonder sensor allemaal zo onduidelijk, en met sensor vaak zo helder, dus ook ik verlang er elke dag naar dat hij vergoed gaat worden, we betalen tenslotte al genoeg ziektekosten toch????? Dus hopen dat dit echt niet lang meer duurt nu!…we wachten al veel te lang…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.