Tien procent diabetespatienten heeft last van depressie

Veel mensen met diabetes hebben last van depressieve klachten. Lang niet altijd wordt een depressie herkend, of zoekt men er hulp voor. Om die drempel te verlagen heeft het VUmc, onder leiding van Prof. dr. Frank Snoek, een begeleidingsprogramma ontwikkeld dat via internet wordt aangeboden. Het Diabetes Fonds betaalt het onderzoek.

In Nederland is één op de tien mensen met diabetes depressief. Dat is tweemaal zo veel als mensen zonder diabetes. Mensen met diabetes en depressieve klachten vinden vaak moeilijk hulp. Om hen te helpen, heeft het VUmc samen met het Trimbos Instituut een begeleidingsprogramma via internet ontwikkeld, met geld van het Diabetes Fonds. Kim van Bastelaar van het VU medisch centrum in Amsterdam: “Het is zorgwekkend dat depressie in de helft van de gevallen niet wordt herkend en men vaak geen hulp krijgt.” Het programma is nu klaar om in de praktijk getest te worden. Van Bastelaar: “Het programma heet Diabetergestemd.nl en is gebaseerd op een bestaande cursus die wij geschikt hebben gemaakt voor mensen met diabetes. In de cursus is aandacht voor diabetes en hoe die de stemming kan beïnvloeden. Maar ook het omgekeerde: hoe depressie de diabetes zelfzorg kan beïnvloeden.”

Het lijkt misschien vreemd op het eerste gezicht, depressiebehandeling via internet. Toch wordt het steeds vaker toegepast en met succes. Het voordeel van het internetprogramma is dat je gewoon thuis aan de slag kunt. Handig voor mensen die slecht ter been zijn, of die al veel vrij moeten nemen voor doktersbezoek. Het programma bestaat uit acht wekelijkse ‘lessen’, die de cursist zelfstandig doorloopt. Op verschillende momenten ontvangt de deelnemer terugkoppeling van een ‘coach’. Ook bevat de cursus een stemmingsdagboek en een forum waarop de deelnemers hun ervaringen kunnen delen.

Mensen met diabetes van 18 jaar en ouder die last hebben van depressiviteit kunnen kosteloos meedoen met het onderzoek naar het programma. Voor meer informatie en aanmelden: kijk op www.diabetergestemd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.