Alcohol verhoogt gevoeligheid voor insuline

Vrouwen die zes weken lang 2,5 glas witte wijn per dag drinken blijken gevoeliger voor insuline. Bovendien geeft hun vetweefsel meer adiponectine af. Adiponectine is een stofje dat onder andere ontstekingen in het lichaam remt. Dat heeft onderzoek van TNO in samenwerking met de Wageningen Universiteit uitgewezen. Het onderzoek verschijnt in het vakblad ‘Diabetologia’.

Suikerziekte
Bij diabetes type 2, of ouderdomsuikerziekte reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat matige alcoholconsumptie de kans verkleint op het ontstaan van diabetes type 2 of ouderdomsuikerziekte, is al langer bekend. Met dit onderzoek is een mogelijk mechanisme ontdekt op welke manier alcohol dat kan doen. Ouderdomssuikerziekte ontstaat waarschijnlijk door een lichte maar langdurige ontsteking in het vetweefsel.

Vetweefsel
Sinds kort weet men dat vetweefsel meer is dan alleen maar een opslagplek voor energie. Het geeft tal van belangrijke hormonen af. Een dergelijk hormoon is adiponectine, een stof die onder andere ontstekingen in het lichaam remt. Bij matige alcoholconsumptie maakt vetweefsel dit stofje meer aan wat mogelijk bescherming kan bieden tegen het ontstaan van suikerziekte.

Matig
TNO doet onderzoek naar de effecten van alcoholgebruik; zowel naar de gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie alsook naar de effecten van overmatige alcoholconsumptie. Uit de resultaten van dit onderzoek mag niet worden afgeleid dat ‘hoe meer alcohol, hoe beter…’ is. Wanneer men alcohol drinkt, is het advies om dit ‘met mate’ te doen: voor volwassen mannen hooguit twee tot drie standaardglazen per dag, en voor volwassen vrouwen één tot twee standaardglazen per dag. Overmatig drankgebruik en piekgebruik worden ten stelligste ontraden.
[Persbericht TNO]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.