Miljoen diabetespatienten in Nederland

Volgens de Diabetesfederatie zijn er in Nederland inmiddels al meer dan een miljoen diabetespatiënten. Dit staat vandaag te lezen in het AD. In 95 procent van de gevallen gaat het om diabetes type 2. Diabetes type 2 wordt met name veroorzaakt door overgewicht en gebrek aan beweging.

De cijfers zijn schrikbarend en onverwacht. In april voorspelde het RIVM dat Nederland in 2025 een miljoen diabetici zou hebben. Volgens de Diabetesfederatie kloppen deze cijfers niet want het RIVM baseerde zich op cijfers uit 2003, toen Nederland 650.000 diabetici telde. Dit is inmiddels gestegen tot 850.000 patiënten en daarnaast zijn er nog zo’n 250.000 mensen die niet weten dat ze diabetes hebben.

Deskundigen maken zich grote zorgen over de toename van deze chronische aandoening. Diabetes vraagt intensieve zorg, vereist veel medicijngebruik en leidt desondanks vaak tot ernstige complicaties, zoals hartziekten, nierfalen, blindheid of voetamputatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.