Beperkt voordeel bij glucoseverlaging

Uit het internationale ADVANCE-onderzoek blijkt dat diabetespatiënten beperkt voordeel hebben bij een sterke vermindering van het glucosegehalte. Gebruik van het glucoseverlagende middel gliclazide MR verkleint de kans op nierziekten met eenvijfde, maar vermindert hart- en vaatziekten en sterfte niet. Het Julius Centrum van het UMC Utrecht coördineerde het Europese deel van het onderzoek, waarvan de resultaten op 12 juni in het tijdschrift New England Journal of Medicine zijn gepubliceerd.

In het ADVANCE-onderzoek hebben 11.140 patiënten deelgenomen met diabetes type 2 (`ouderdomsdiabetes’) die ruim vijf jaar werden gevolgd in meer dan twintig landen. Het is het grootste onderzoek naar type 2 diabetes ooit. De vraag was of een langdurig laag glucosegehalte (lager dan 6,5% Hb1Ac, een
suiker-hemoglobineverbinding) gunstig zou zijn. De helft van de diabetespatiënten kreeg daarom een standaardbehandeling met daarbovenop extra strenge behandeling met het glucoseverlagende middel gliclazide MR. De andere helft kreeg alleen een standaard behandeling om de suikerziekte te controleren. In de groep die gliclazide MR ontving bleken minder nierziekten voor te komen. Nierziekten zijn een veel voorkomende en invaliderende complicatie bij diabetespatiënten. Maar het lagere glucosegehalte leidde niet tot een daling in hart- en vaatziekten of sterfte.

De ADVANCE-resultaten zijn tegelijk gepubliceerd met de ACCORD-trial. Ook in dat internationale onderzoek ontving een grote groep diabetespatiënten sterke medicijnen om het glucosegehalte te verlagen. Die studie is echter voortijdig gestaakt omdat in de behandelgroep meer mensen bleken te overlijden door hart- en vaatziekten.

“De ADVANCE-studie laat zien dat nierschade bij diabetes verminderd kan worden en dat de sterke glucosereductie geen kwaad kan, in tegenstelling tot wat de ACCORD-studie suggereert.” Dat zegt prof. dr. Rick Grobbee, hij leidde het Europese deel, met 3.000 patiënten, van het onderzoek. “Maar de winst is bescheiden. Wat mij betreft kan nu de discussie beginnen of het voordeel opweegt tegen de nadelen. Want de kosten zijn aanzienlijk, vooral omdat meestal insuline nodig is. Verder kan het lage glucosegehalte leiden tot een gevaarlijke daling van het suikergehalte, een hypoglycemie.”

Eerder bleek uit het ADVANCE-onderzoek dat een combinatie van medicijnen, waaronder cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners, gunstig uitpakt voor diabetici. Het vermindert de sterfte aan hart- en vaatziekten met ruim achttien procent. Die resultaten zijn vorig jaar september in The Lancet gepubliceerd.

Het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht werkte in dit onderzoek samen met The George Institute for International Health, Sydney, en instituten in Londen, Montreal en Peking. Het ADVANCE-onderzoek werd gefinancierd door the National Health and Medical Research Council of Australia en Servier, de makers van gliclazide MR.
[UMC Utrecht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.