Elk jaar een lichamelijk onderzoek

Een systematische en multidisciplinaire aanpak voor diabetespatiënten blijkt succesvol. Patiënten uit het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland toonden een duidelijke verbetering in hun bloeddruk, cholesterol en glucosespiegels in de periode 1998 – 2005. Actieve deelname van patiënten aan hun eigen zorgproces lijkt minder effect te hebben. Toch pleit VUmc-onderzoeker Laura Welschen voor verdere stimulering van patient empowerment.

Patiënten met type 2 diabetes hebben vaak te maken met verschillende zorgverleners, zoals een huisarts, internist en diëtist. Deze zorgverlening is niet altijd goed op elkaar afgestemd. Een systematische en multidisciplinaire aanpak van de zorg – het zogenoemde ‘disease management’ – kan dit verbeteren.
In West-Friesland bestaat een Diabetes Zorgsysteem dat werkt op basis van disease management. Elk jaar ontvangen patiënten een uitnodiging voor een lichamelijk onderzoek en voor een bezoek aan een diëtist en een diabetesverpleegkundige. Zo nodig verwijzen zij de patiënten door naar een specialist. Huisartsen krijgen toegang tot de centraal opgeslagen patiëntgegevens. Onderzoeker Laura Welschen bekeek de gegevens van 1998 tot 2005 uit de database van het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland en concludeerde dat deze manier van werken succesvol is: de bloeddruk, cholesterol en glucosespiegels van de patiënten verbeterden blijvend in die periode.

Power to the patient
Het Diabetes Zorgsysteem heeft ook als doel om ‘patient empowerment’ te stimuleren. Dit houdt in dat de patiënt een centrale rol speelt in de behandeling en actief deelneemt aan het zorgproces. Welschen ontwikkelde een project waarbij patiënten zelf doelen moesten stellen om een ongezonde leefstijl aan te passen. De deelnemers gingen inderdaad meer bewegen, maar op de lange termijn verbeterden gewicht, cholesterol, bloeddruk en glucosespiegels niet. Het zelf laten meten van bloedglucose door patiënten lijkt hun glucosespiegels wél te verbeteren, zo blijkt uit ander onderzoek. Daarom pleit Welschen voor een verdere stimulering van patient empowerment. Zij is inmiddels bezig met de ontwikkeling van een project waarbij patiënten via internet zelf hun glucosewaarden moeten invullen. De patiënt krijgt dan advies over de beste instelling van de insulinedosering.

Diabetes is een ernstige chronische ziekte, gekenmerkt door te hoge glucosespiegels in het bloed. Verreweg de meeste patiënten hebben diabetes type 2, vooral ouderen en mensen met overgewicht. In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen diabetes. Met 65.000 nieuwe gevallen per jaar is diabetes de snelst in omvang toenemende chronische aandoening.
[Persbericht VUMC]

2 antwoorden op “Elk jaar een lichamelijk onderzoek”

 1. Ik heb een brandende vraag betreft diabeet en overgewicht.
  Er bestaan veel mogelijkheden via internet om vragen te stellen maar tot op heden geeft niemand reactie. Ik probeer het nu bij jullie.
  Ik ben al jaaaaaaaaaaaaren diabeet en ben in het bezit van een pomp. Ik ben 1.70 m en weeg 130 kg.
  Zo dat is eruit. Ik Loop heel slecht door aanhoudende pijn al 5 jaar. Maar ik wil enorm graag hulp om het gewicht in de hand te houden cq te verlagen. Sporten doe ik 2 x per week (slenderen) omdat ik niet genoeg lichamelijke kracht heb probeer ik op deze manier in beweging te blijven. Maar het vervelende is dat de pijn sterk toeneemt. En het eigenlijk onverstandig is om hiermee door te gaan. Maar ik blijf het doen omdat ik geen alternatieven weet.
  Daar komt bij dat er twijfels bestaan over MS. Mijn hersenen laten witte vlekken zien (9 stuks)maar het is niet duidelijk of het MS is. Mijn eiwitten zijn via een ruggemergpunctie wel aanwezig. Dus het is gissen? Dit geeft mij enorme onrust. Omdat er meerder functies van ledematen soms weg zijn en dan weer aanwezig zijn. Heb thevens een darmprobleem waar ik mede door prednison mee kan leven.
  Wie kan mij helpen of voorzien van goede raad. Ik wil niet blijven groeien,minder pijn hebben en bewegen onder intensieve begeleiding. Geen hobbyisten daar is mijn situatie niet naar. Mijn grootste wens is bete lopen. Zodat mijn scoetmobiel een hulpje wordt. Hij is nu mijn steun en toeverlaat buiten de voordeur. Help!!!!!!!!!!!!
  Mijn E-mail is: alfonsine@zonnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.