Maagverkleining is effectieve therapie bij diabetes

Maagverkleining met omlegging van een deel van de darm is de meest effectieve therapie bij diabetes mellitus type 2. Tussen de 70 en 80 procent van de patiënten is binnen vier weken na de ingreep diabetes-vrij. Dit zegt hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl woensdag in zijn oratie.

Volgens Pijl zijn er twee manieren om ‘het hoofd te bieden aan de epidemie van overgewicht’. Aan de ene kant kan worden ingegrepen in het biologische systeem dat de vetmassa controleert, aan de andere kant kan de omgeving dusdanig worden veranderd dat iedereen wordt gedwongen verstandig te eten en meer te bewegen.

Pijl vindt dat de bestaande geneesmiddelen voor de behandeling van obesitas niet effectief genoeg zijn of onacceptabele bijwerkingen hebben. Volgens Pijl grijpen bijna alle geneesmiddelen die op dit moment beschikbaar zijn, op een enkele component van het biologische systeem in en zijn er nog geen veilige en effectieve medicijnen die aangrijpen op fysiologische processen die specifiek bedoeld zijn voor de controle van de stofwisseling. Maagverkleining met omlegging van het eerste deel van de dunne darm is op dit moment daarom nog steeds de meest effectieve therapie, aldus Pijl. Onderzoek naar de systeembiologische, endocrinologische en neuronale effecten van deze ingreep kan belangrijke informatie opleveren voor de ontwikkeling van nieuwe diabetesgeneesmiddelen.

Voor het aanpassen van de omgeving, moeten volgens Pijl drastische maatregelen worden genomen, zoals het beperken van liften en roltrappen in gebouwen of het vervoer per auto in de stad alleen bij uitzondering toestaan. “Artsen en anderen die zich met de behandeling van overgewicht bezighouden, spelen daarbij slechts een ondergeschikte rol”, stelt Pijl. “Het zijn de architecten, stadsplanologen, sociologen, voedingsdeskundigen, politici en vertegenwoordigers van de voedselindustrie die samen tot een grootschalig plan van aanpak moeten komen om de volksepidemie een halt toe te roepen.”
[MedNet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.