Diabetesvereniging ongerust over veiligheid bloedprikken

De Diabetesvereniging Nederland (DVN) is ongerust over de veiligheid bij bloedprikken. Ze krijgt geen signalen dat de zorgvuldigheid toeneemt bij het prikken van bloed bij patiënten, ondanks berichten in de krant over gevaarlijke situaties. De steekproef onder zorgverleners en mensen met diabetes type 2 wijst uit dat zorgverleners niet bewust handelen op basis van een zorgprotocol en dat patiënten te vaak vertrouwen op hygiënehandhaving door arts of verpleegkundige. De DVN is dan ook zeer verontrust over het transparantiebeleid bij relatief eenvoudige medische handelingen en over het schijnbare lage bewustzijn bij patiënten omtrent de risico’s van onveilig prikken. Naar aanleiding van deze conclusies zal de DVN haar eigen prikprotocol voor bloedglucosemeting verder beschikbaar stellen voor hulpverleners en bij patiënten benadrukken dat zorgvuldigheid voor alles gaat. Ook zal de DVN hierover in gesprek gaan met koepelorganisaties van zorgverleners.

Meer informatie op de website Diabetesvereniging Nederland.

Update
Reactie van het Diabetesfonds / Nederlandse Diabetes Federatie:
De steekproef door DVN is veel te klein voor algemene conclusies en generaliserende uitspraken over de veiligheid van bloedprikken. Er is behoefte aan een structurele oplossing op basis van productieve samenwerking van de partners binnen NDF. Die structurele oplossing wordt alleen gevonden als de aard en de omvang van het probleem zorgvuldig in kaart zijn gebracht. Daarvoor is adequaat onderzoek vereist, en dat wordt thans door IGZ uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.