Betere zorg voorkomt hartaanvallen en beroertes

Betere zorg voor diabetespatiënten kan jaarlijks 1500 hartaanvallen en beroertes voorkomen. Bovendien kan het aantal mensen dat diabetes krijgt, jaarlijks met 1900 omlaag door een nationale aanpak met effectieve maatregelen gericht op gewichtsvermindering. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM naar kansrijke maatregelen om diabetes en de complicaties ervan in Nederland te voorkomen.

Diabetes steeds groter gezondheidsprobleem
In 2025 telt Nederland ongeveer een miljoen mensen met diabetes. Veel van deze patiënten krijgen vroeg of laat ernstige complicaties zoals een hartaanval of beroerte. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de toekomstige ziektelast zoveel mogelijk te beperken. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM naar kansrijke maatregelen om diabetes en de complicaties ervan in Nederland te voorkomen.

Betere zorg voorkomt complicaties
Het RIVM onderzoek toont aan, dat het verwachte aantal hartaanvallen en beroertes bij diabetespatiënten met 8% daalt, als de richtlijnen beter worden nageleefd. Vooral de behandeling van hoog cholesterol en hoge bloeddruk kan beter. Er zijn nu te veel patiënten die geen medicijnen krijgen, terwijl dat volgens de richtlijnen van de huisartsen wel zou moeten. De berekende gezondheidswinst wordt alleen gehaald als patiënten de voorgeschreven medicijnen ook daadwerkelijk voor lange tijd gebruiken.

Voorkomen beter dan genezen
Het aantal mensen dat diabetes krijgt, kan met 2% omlaag door een nationale aanpak van overgewicht. Dit lijkt weinig maar scheelt toch 1900 nieuwe patiënten per jaar. Afvallen is moeilijk, maar wel de beste manier om diabetes te voorkomen. Nederland moet daarom blijven investeren in de zoektocht naar effectieve methoden om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren.
[Persbericht RIVM]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.