Te weinig insuline bij vrouwen verkort levensduur

Vrouwen met diabetes type 1 die minder insuline spuiten dan ze zouden moeten, leven gemiddeld tien jaar korter. Dit blijkt uit een 11-jarige Amerikaanse studie die is gepubliceerd in Diabetes Care en ADA, aldus het Diabetesfonds.

Sommige vrouwen met diabetes type 1 nemen minder insuline dan nodig is om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ze zijn bang voor hypo’s en ze houden daarmee hun gewicht op peil. Helaas krijgen ze daardoor op termijn meer last van complicaties, waardoor hun levensverwachting daalt met zo’n tien jaar.

Onderzoekers van het vooraanstaande Joslin Center in Boston bekeken een groep van 234 volwassen vrouwen met diabetes type 1. Na elf jaar hadden de vrouwen die te weinig insuline spoten meer kans op overlijden en vaker nierschade en voetproblemen, vergeleken met de vrouwen die wel genoeg insuline gebruikten.

Aan het begin van het onderzoek gaven de vrouwen zelf aan of ze minder insuline namen dan ze zouden moeten. Bijna een derde spoot expres te weinig insuline.

De onderzoekers adviseren dokters om goed aan hun patiënten met diabetes type 1 te vragen of ze minder insuline nemen dan nodig is. Het overslaan van insuline is ook een bekend probleem bij tieners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.