Meer nierproblemen bij Hindostanen

Nederlandse Hindostanen met diabetes type 2 hebben een drie keer zo grote kans op achteruitgang van de nieren als leeftijdsgenoten met diabetes van Nederlandse afkomst. De achteruitgang gaat bovendien veel sneller. Dat komt vooral doordat de Hindostaanse bevolking eerder vet rond het middel krijgt. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek aan de Universiteit Leiden van internist Chandieshaw.Het grote onderzoek werd gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Internist-nefroloog Prataap K. Chandieshaw onderzocht het ontstaan en verloop van nierproblemen bij een paar honderd Nederlanders met diabetes type 2. Een deel van de groep was van Hindostaanse afkomst en een deel van Nederlandse afkomst. Hij zag opmerkelijke verschillen:

  • Hindostanen die ouder zijn dan 30 jaar hebben een bijna veertig keer zo groot risico om aan de nierdialyse te raken door diabetes type 2 als mensen van Nederlandse afkomst.
  • Hindostanen met diabetes type 2 hebben een driemaal hoger risico op diabetische nierproblemen (nefropathie) dan mensen met diabetes van Nederlandse afkomst.
  • Bij Hindostanen met nierproblemen door diabetes gaat de achteruitgang anderhalf keer sneller dan bij mensen met diabetes van Nederlandse afkomst.

Als verklaring voor de grote verschillen noemt Chandieshaw vooral de grotere kans op buikvet (vet rond het middel) bij de Hindostaanse bevolking. Het overgewicht rond de buik leidt bijvoorbeeld al tot vroege nierbeschadiging nog voordat er sprake is van diabetes.

Chandieshaw raadt aan dat huisartsen bij Hindostaanse mensen regelmatig de buikomvang meten met een meetlint. Zo kan een verhoogd risico op tijd worden opgespoord. Ook moet volgens de onderzoeker al op de basisscholen aandacht zijn voor gezond leven, eten en bewegen om het diabetesrisico te verkleinen.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.