Suikerpatiënten in Groningen vaker naar de dokter

Diabetespatiënten in Groningen gaan vanaf deze maand intensiever behandeld worden door hun eigen huisarts en andere zorgverleners. Daarover hebben zorgverzekeraar Menzis en bijna alle Groningse huisartsen een contract opgesteld dat gisteren is ondertekend.

Van de naar schatting 20.000 diabetespatiënten in Groningen krijgt de helft niet de zorg die ze eigenlijk nodig hebben. Dat is gebleken uit onderzoek van GIANTT, het diabetes-onderzoeksprogramma van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In Groningen hebben Menzis en de Groninger Huisartsen Coöperatie nu de afspraak gemaakt om diabetespatiënten minstens vier keer per jaar op te roepen en volgens de richtlijnen te behandelden.

Bijzonder voor de Groningse situatie is dat het GIANTT-onderzoekersprogramma de beschikking krijgt over alle -anonieme- gegevens van de diabetespatiënten. Daardoor kunnen de resultaten van de nieuwe aanpak meteen wetenschappelijk onderzocht worden. Daarnaast krijgt elke huisarts een rapportage over zijn eigen diabetespatiënten, zodat hij meteen de resultaten van zijn eigen aanpak kan controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.