Geen verhoogde kans op botbreuken door insuline en hypoglycemica

Insuline en bloedsuikerverlagers (hypoglycemica) zorgen niet voor een verhoogde risico op botbreuken. Lange tijd werd gedacht dat deze middelen het gevaar van botbreuken met zich meebrengen, maar uit onderzoek blijkt nu dat op de lange termijn dit niet het geval is.

In het onderzoek zijn 83 diabetici met botbreuken en 249 controlepersonen bekeken. Er is geen enkel verband gevonden tussen het gebruik van bloedsuikerverlagers of insuline en de breuken. De studie heeft tien jaar geduurd.

Wel bleek dat mannen in de beginperiode van het medicijngebruik vaker botbreuken opliepen. Dit kan een gevolg zijn van de bloedsuikerverlagers, melden de onderzoekers. Het risico daarop is echter na een aantal weken verdwenen. Vrouwen bleken in de beginperiode geen verhoogd gevaar te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.