Diabetes komt vaker voor bij luie katten

Ook katten kunnen diabetes krijgen. En katten die uitsluitend binnenshuis leven of inactief zijn, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van suikerziekte (diabetes mellitus). Het eten van koolhydraatrijk voedsel, vaak als boosdoener aangewezen, lijkt echter geen invloed te hebben op de ontwikkeling van de ziekte. Dat is de conslusie van het promotie-onderzoek van dierenarts Lars Slingerland aan de Universiteit Utrecht.

Lichaamsbeweging
Slingerland onderzocht oorzaken die het ontstaan van diabetes zouden kunnen versterken. Hij vergeleek het voedings- en bewegingspatroon van gezonde katten met dat van katten met suikerziekte. Het blijkt dat inactieve katten en katten die uitsluitend binnenshuis leven, een grotere kans op suikerziekte hebben. Slingerland adviseert dan ook om er vooral voor te zorgen dat katten veel spelen en bewegen zodat ze niet dik worden.

Koolhydraatrijke voeding
Het droogvoer dat tegenwoordig aan katten wordt gegeven bevat veel meer koolhydraten dan blikvoer of hun oorspronkelijke, natuurlijke dieet van vogeltjes en muizen. Toch vond Slingerland geen verschil tussen het voeren van droog- of blikvoer. Daarmee vond hij ook geen bevestiging dat koolhydraatrijke voeding de ontwikkeling van suikerziekte in de hand werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.