BeweegKuur voor suikerpatiënten

Mensen met diabetes (type 2) krijgen straks van de huisarts mogelijk een BeweegKuur voorgeschreven. De BeweegKuur is een beweegprogramma dat diabeten onder professionele begeleiding op weg helpt naar een actievere leefstijl. Dat is de kern van een nieuwe aanpak die minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat ontwikkelen door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in samenwerking met partners uit de gezondheidszorg.

Een belangrijk doel van het project is na te gaan of de BeweegKuur in aanmerking komt voor opname in het basispakket van de zorgverzekering. Om deze vergoeding vanuit het basispakket mogelijk te maken, moet de (kosten-)effectiviteit aangetoond worden, alvorens het College voor Zorgverzekeraars (CVZ) een positief advies afgeeft aan de minister.

Volgens cijfers van het RIVM hadden in 2003 ongeveer 600.000 mensen diabetes. Het aantal diabeten (type 2) stijgt jaarlijks met zo’n 70.000 mensen. Daarnaast heeft ongeveer een kwart miljoen mensen diabetes zonder dit te weten. Mensen met diabetes type 2 hebben baat bij meer beweging. Naast de gediagnosticeerde diabeten zijn er naar schatting 900.000 mensen met een hoog risico op diabetes. Met een BeweegKuur kunnen zij de kans op het krijgen van diabetes halveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.