Onderzoek naar suikerziekte in Zuidoost-Brabant

In Zuidoost-Brabant (regio Eindhoven) is een bijzonder onderzoek naar preventie van diabetes gestart. Diabetes type 2 dat ook wel ouderdomsdiabetes wordt genoemd, wordt een steeds groter probleem in Nederland. Dit staat te lezen bij de Omroep Brabant.

In ons land zijn 800.000 mensen met diabetes, waarvan 85 tot 90% type 2 heeft. Elk jaar komen er 65.000 nieuwe gevallen bij. 200.000 mensen weten niet eens dat ze diabetes hebben.

De term ouderdomsdiabetes klopt niet meer. Mensen krijgen het op steeds jongere leeftijd. Ook veertigers en vijftigers, maar er zijn ook kinderen die het al krijgen. Diabetes type 2 is een ziekte die sterk samenhangt met overgewicht en dat komt in Nederland ook steeds meer voor. en we krijgen in Nederland, door onze levensstijl, steeds vaker te maken met overgewicht. Een gezondere leefstijl kan een hoop ellende voorkomen worden.

Vanuit veertien huisartsenpraktijken in Eindhoven, Deurne, Son en Breugel, Geldrop, Helmond en Valkenswaard zijn 15.000 personen van 40 tot 70 jaar oud aangeschreven. Zij hebben een korte vragenlijst ontvangen, waarmee het risico op diabetes type 2 kan worden ingeschat. Bij een verhoogd risico zullen zij via via een gesprek met hun eigen huisarts worden geadviseerd met het project mee te doen. De initiatiefnemers hopen op duizend deelnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.