Over 20 jaar suikerziekte bij 10 procent van de Belgen

Op dit moment komt diabetes bij één op de twaalf Belgen voor. Over twintig jaar zal het precentage zijn gestegen tot één op de tien. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Belgische Internationale Diabetes Federatie, aldus HLN.be.

Ongeveer 600.000 volwassen Belgen of 7,9 procent lijden aan suikerziekte. De helft weet dat niet eens. Nog eens bijna een half miljoen Belgen hebben een verhoogde suikerspiegel. Dat zijn dus kandidaten om ook diabetes te ontwikkelen. De overgrote meerderheid van de diabetespatiënten lijdt aan diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes.

In België is het aantal jongens onder de 10 jaar die aan diabetes type I lijden, de afgelopen vijftien jaar meer dan verdubbeld. Het is niet duidelijk wat daarvan de oorzaak is. Bij diabetes type I spelen genetische factoren een rol, maar ook zeer waarschijnlijk ook de omgevingsfactoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.